Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Centuri iluminate cu LED, un sistem patentat de Skoda

Skoda a gândit un sistem nou de avertizare pentru nepurtarea centurilor de siguranță: montarea de LED-uri în catarama centurii.

Skoda a prezentat unul dintre cele peste 90 de patente pe care le-a înregistrat în 2019. Este vorba despre un sistem de iluminare cu LED al cataramei centurii, care să avertizeze pasagerii în privința cuplării acesteia înainte de a porni la drum.

Practic, butonul de decuplare al centurii — colorat universal în roșu — este înlocuit cu plastic transparent, iar în catarama centurii sunt montate LED-uri. La intrarea în mașină, acestea luminează într-un joc de culori, pentru a fi mai ușor de reperat de către pasageri. Apoi, la pornirea mașinii, se colorează în roșu, indicând starea de necuplare a centurii; sistemul de avertizare lucrează cu senzorii de presiune din scaune pentru a repera dacă un loc este ocupat. În momentul în care pasagerul cuplează centura, lumina roșie se transformă într-una verde, apoi într-una albă, pentru a nu deranja ocupanții — în special șoferul — pe timp de noapte.

Skoda a gândit acest sistem în speță pentru familiile cu copii, părinții putând verifica dintr-o privire dacă cei mici de pe bancheta din spate și-au cuplat corespunzător centurile de siguranță. Producătorul ceh nu a menționat dacă acest patent este doar un experiment sau dacă îl va introduce în viitor pe mașinile de serie.