ATENTIE ! Ramai fara masina daca nu ti-ai platit facturile !

Firma de apă şi canalizare publică din Vaslui a emis informări prin care anunţă datornicii că vor fi executaţi silit. Un efect al executării este că, prin ordin judecătoresc, datornicii pot rămâne şi fără maşinile proprietate personală, dacă nu există conturi sau alte bunuri care să poată fi sechestrate, pentru recuperarea datoriilor. Poliţia Rutieră, în baza deciziei de executare silită, poate opri datornicul în trafic şi îi poate lua maşina.

Reprezentanţii Aquavas SA din Vaslui au emis informări către datornicii la facturile de apă şi canalizare, prin care sunt anunţaţi că pot fi executaţi silit. Prin noul Cod de Procedură Civilă, executaţii silit se pot trezi cu sechestru pe conturi şi bunuri, inclusiv pe maşini.

O prevedere legală din 2014 permite executorului judecătoresc să pună sechestru pe maşina datornicului, dacă acesta nu are venituri din salarii sau pensii care să poată fi poprite şi nu deţine nici alte bunuri care pot fi sechestrate.

„Este o măsură pe care, în baza actualei legislaţii, numai executorul poate să o pună în aplicare în baza unei hotărâri judecătoreşti de executare silită. Avem 200 de dosare la executorul judecătoresc. În noul Cod de Procedură Civilă este prevăzută această noutate, ca să-i zicem aşa, deşi legea nu e chiar nouă. Executorul judecătoresc face adresa către Poliţie şi poliţistul de la Rutieră îi poate opri oricând în trafic şi le poate ridica certificatul de înmatriculare. Legiuitorul a luat acestă măsură deoarece erau debitori care nu aveau altceva în proprietate decât un autoturism şi chiar obţineau venituri cu maşina”, a declarat Vasile Luca, purtător de cuvânt al Aquavas SA Vaslui.

Sechestrarea autovehiculelor se poate face în cazul oricărei datorii neplătite, nu doar a facturilor la utilităţi, însă datoria trebuie să depăşească 10.000 de lei.

„În cazul înştiinţării privind sechestrul unui autoturism, poliţiştii pot opri în trafic autovehiculul sechestrat indiferent de locul unde se află. Se ridică certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a maşinii. De asemenea, i se pune în vedere proprietarului că bunul este sechestrat şi trebuie să se prezinte la executorul judecătoresc”, explică Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, pentru Adevărul.

În Vaslui, consumatorii au datorii către Aquavas în valoare de peste 1,2 milioane lei. Pe listele cu rău-platnici figurează 975 de persoane, iar pentru 620 dintre ele sunt date sentinţe definitive pentru recuperarea sumelor restante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.