Exerciții eficiente pentru musculatura mâinilor dacă lucrezi foarte mult la calculator

Cauzele pentru care dor mâinile sunt foarte variate, de la unele mecanice la explicaţii neurologice. Artrita afecteaza unul din cinci adulți şi este, de departe, cea mai frecventă, putând duce la invaliditate. Sunt multe metode de tratament, de la medicamente la intervenţii chirurgicale, dar una dintre cele mai importante căi este prin exerciții terapeutice.

Unele exerciții ajută mobilitatea, în timp ce întăresc muşchii în jurul articulației. Dar este important să le faceţi după indicaţia specialistului, mai ales dacă durerile sunt persistente şi afectează întreg braţul. Dacă insistaţi, totuşi, să faceţi exerciţii uşoare fără să întrebaţi medicul, în cazul în care simțiți amorțeală sau durere trebuie să vă opriți și să se consultaţi un terapeut. Stretching-ul, o tehnică foarte eficientă, ajută alungirea mușchilor și a tendoanelor. Unele sarcini repetitive, cum ar fi tastarea la calculator, pot scurta muschii, favorizând durerea.

Faceţi întinderi uşoare, până când simțiți o relaxare, dar nu până la durere. În momentul când simţiţi o mică alungire a muşchiului, îngheţaţi mişcarea între 15 până la 30 de secunde, apoi relaxaţi mâna 30 de secunde. Repetaţi de 4 ori, şi faceţi exerciţiul de două ori pe zi. Este foarte bun pentru tendinita, afecţiune care apare des la cei care lucrează pe calculator. Un alt exerciţiu este acela în care ţineţi braţul îndoit peste piept şi cu cealaltă mână trageţi palma de degetul mare în jos. Faceţi apoi mişcarea inversă de câteva ori, apoi schimbaţi mâna. Apoi ,în aceeaşi poziţie a braţului, apucaţi degetele palmei cu cealaltă mână şi le imobilizaţi. De această dată, cea care se mişcă în sus şi în jos este braţul, în timp ce palma rămâne fixă. Putem întări muşchiul palmei printr-o mişcare de rezistenţă. Ţineţi palma pe o suprafaţă dreaptă, puneţi cealaltă mână peste ea şi imobilizaţi-o uşor în timp ce încercaţi să mişcaţi mâna de jos. Nu-i permiteţi să se mişte. Faceţi mişcarea de 10 ori, o dată sau de două ori pe zi, cu ambele mâini.

Un alt exerciţiu foarte bun este să uniţi palmele la nivelul pieptului, ca la o rugăciune, să le ţineţi fixe şi să ridicaţi şi să ridicaţi coatele de câteva ori. Veţi reuşi să scăpaţi de durerile specifice calculatorului. Atenţie, dacă acestea persistă, faceţi o programare la medic.

sursa: realitatea.net