Atac cibernetic la Yahoo, peste un miliard de utilizatori au avut de suferit

Grupul de internet Yahoo a recunoscut miercuri că a fost victima unui atac cibernetic în 2013 care a afectat peste un miliard dintre utilizatorii săi şi care se adaugă unei piratări precedente a 500 de milioane dintre conturile sale, relatează AFP.

‘Yahoo crede că o terţă parte neautorizată a furat, în august 2013, date legate de peste un miliard de conturi de utilizatori’, anunţă grupul într-un comunicat, indicând că nu este în măsură să identifice pentru moment autorii acestui atac masiv.
Numele, numerele de telefon sau datele de naştere ale clienţilor Yahoo au putut fi sustrase de piraţii informatici, dar grupul susţine că informaţiile privind cardurile de credit sau conturile lor bancare nu au fost interceptate.
‘Datele privind cardurile de plată şi informaţiile privind conturile bancare nu sunt stocate în sistemul piratat’, potrivit Yahoo, care dă asigurări că ‘lucrează îndeaproape’ cu autorităţile pentru a-i identifica pe hackeri.
Potrivit grupului, care se confruntă cu mari dificultăţi financiare, acest nou incident este ‘probabil’ unul diferit de amplul atac cibernetic făcut public la sfârşitul lui septembrie, dar care data din 2014 şi care a afectat conturile a 500 de milioane de utilizatori.
Yahoo a lăsat atunci să se înţeleagă că un grup de hackeri care avea legături cu un stat a fost în spatele atacului şi a precizat că anchetează asupra cookie-urilor pe care aceştia le-ar fi creat pentru a dobândi acces ilegal la conturile utilizatorilor.
Acest nou incident intervine în cel mai prost moment pentru Yahoo, care a încheiat la sfârşitul lui iulie un acord pentru a ceda gigantului telecomunicaţiilor, Verizon, pentru 4,8 miliarde de dolari, servicii sale cheie, precum Yahoo Mail şi Yahoo News.
După ce atacul informatic din 2014 a fost făcut public, Verizon s-a declarat gata să finalizeze tranzacţia la sfârşitul lui octombrie, dar a avertizat că nu va face acest lucru ‘cu ochii închişi’.
Contactat miercuri de AFP, gigantul telecomunicaţiilor a dat asigurări că va aştepta ‘evaluarea impactului acestui nou episod pentru a ajunge la concluzii finale’.
‘Vom evalua situaţia în timp ce Yahoo îşi continuă investigaţiile’, a anunţat grupul într-un e-mail.