IMPRESIONANT Locul în care temperatura a ajuns la minus 71,2 grade

Oimiakon este un sat în Districtul Oimiakonski din Republica Saha, Rusia, situat de-a lungul râului Indigirka, la 30 de kilometri nord-vest de Tomtor, pe Autostrada Kolîma. Situat în Taigaua siberiană, Oimiakon este unul dintre cele mai friguroase locuri permanent locuite de pe Pământ.

Cu o populaţie de 500 de oameni, Oimiakon se află în estul Iakuţiei, la aproximativ 750 de metri deasupra nivelului mării. Din cauza localizării nordice a satului, lungimea zilei variază de la trei ore în decembrie, la 21 de ore în luna iunie.

Cu un climat subarctic extrem, Oimiakon este cunoscut ca unul dintre candidaţii pentru Polul Nord al Frigului, cealalt fiind oraşul Verhoiansk. Solul localităţii este permanent îngheţat.

În 1924, la Oimiakon s-a înregistrat o temperatură record de -71.2° C. Aceasta este cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată într-un habitat. În sat există un monument care aminteşte acest eveniment. Ulterior, pe 6 februarie 1933, staţia meteo a înregistrat o temperatură de -67.8° C.

Recordul oficial s-a înregistrat în Antarctica, unde a fost înregistrată o temperatură de -89.2° C, la staţia Vostok, pe 21 iulie 1983.

 

sursa: capital.ro