Festivalul Filmului European revine la Iași cu nouă producții recente

Festivalul Filmului European (FFE) revine la Iași, între 12 și 14 mai, la Casa de Cultură ”Mihai Ursachi”, cu nouă producții recente, puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Germania, Franța, Polonia, Ungaria, Lituania, au informat marți organizatorii evenimentului.

Ediția 2017 a Festivalului Filmului European din Iași va fi inaugurată cu pelicula “Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017, regizor Aki Kaurismäki). Filmul a deschis pe 4 mai ediția din București, ca premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele cinci orașe ale Festivalului.

“Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin — 2017”, a menționat, prin intermediul unui comunicat de presă, Alex Trăilă, director artistic al FFE.

Conform comunicatului, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român a afirmat că filmul de gală nu este foarte apreciat doar pentru calitatea sa artistică, el având mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană — migrația.

“Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere”, a spus Liliana Țuroiu, citată în comunicat.

Un loc aparte îi revine producției semnată de Gabriel Achim, “Ultima zi” (România, 2016), tot un film nou, care intră în cinematografe odată cu ediția FFE din Iași. Filmul a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016 și este programat pe 13 mai, la ora 20.30. După proiecție, o parte din echipa de producție va fi prezentă pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Alte două filme-reper sunt ”Imaginea de apoi” (Polonia, 2016), ultimul film al lui Andrzej Wajda (reputatul regizor polonez s-a stins din viață în octombrie 2016) și documentarul lui Sergei Loznitsa, ”Austerlitz” (Germania, 2016).

Sursa:agerpres.ro