Piperul, condimentul cu proprietăţi miraculoase


Piperul negru are efect antioxidant si antibacterian, menţinând starea de sănătate a tractului digestiv. De asemenea, îmbunătăţeşte digestia şi ajută la sănătatea intestinală.
Cel mai popular condiment din lume are proprietăţi digestive, anti-reumatice şi contribuie la tratarea gastroenteritelor, a bronşitei şi stimulează libidoul. “Piperul contribuie la tratarea dispepsiei-tulburare de digestie- şi a simptomelor acesteia: balonare, flatulenţe, eructaţie. Piperina, principalul activ din piper, excită enzimele digestive, facilitează asimilarea proteinelor, lipidelor şi a unor glucide furnizate de alimentaţie. Încearcă să foloseşti mai mult piper în felurile de mâncare preparate”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie. Avantajul piperinei, o substanţă care se găseşte în piper, este următorul: stimulează producţia bilei, îi permite acesteia să se debaraseze de toxine. Piperul negru stimulează papilele gustative care trimit o comandă stomacului să crească secretia de acid clorhidric, îmbunătăţind astfel digestia. Acidul clorhidric este util pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare din stomac. Atunci când în organism producţia de acid clorhidric este insuficientă, produsele alimentare pot rămâne o perioadă mai lungă în stomac, ceea ce determină apariţia de arsuri sau indigestii. Cinci motive să consumi piper Creşte producţia de salivă. Piperul începe prin a separa unii compuşi din alimentele pe care le-am consumat pentru a le face mai uşor de asimilat de organism şi ne protejează dinţii reducând aciditatea din mediul bucal. Chavicina, o răşină picantă prezentă în piper, posedă proprietatea de a creşte producţia de salivă. De unde şi acţiunea sa pozitivă asupra procesului digestiv. Tratează cu succes bronşita, laringita şi gripa. Piperul facilitează eliminarea mucozităţilor şi posedă o acţiune dezinfectantă şi antalgică locală. De aceea, este ideal împotriva afecţiunilor specifice iernii: bronşită, laringită sau gripă. În 25 cl de apă clocotită lasă la infuzat 20 de seminţe de piper şi doi căţei de usturoi. Îndulceşte totul cu puţină miere. De consumat de trei ori pe zi în caz de laringită. Stimulează libidoul. Piperul are o acţiune afrodiziacă, această acţiune datorându-se proprietăţilor tonifiante şi acţiunii vasodilatatoare. Pentru seri mai plăcute, piperează-ţi felurile de mâncare. Luptă împotriva gastritei. Suferi în mod frecvent de tulburări intestinale şi gastroenterită? Mizează pe piper. Piperul este un antibiotic şi un antiparazitar intestinal care permite reducerea fermentării. Dacă deja afecţiunea s-a instalat, îl poţi amesteca cu coriandru, cu ghimbir şi curcuma. Astfel, vei obţine un cocktail dezinfectant extrem de puternic. Este un bun diuretic. Piperul ajută organismul să elimine toxinele deoarece posedă proprietăţi diuretice. Provoacă dilatarea arterei renale, ceea ce înseamnă că sporeşte producţia de urină. Această proprietate detoxifiantă este amplificată de un alt proces. Piperul sporeşte calibrul vaselor sanguine de la suprafaţa pielii, ceea ce are un efect diaforic. Pe scurt, facilitează transpiraţia.

Sursa:adevarul.ro