Această comoară naturală,”APA care ARDE”, deşi este cunoscută de câteva decenii, nu este exploatată

Apa care arde. Se găseşte în România, izvorăşte în flăcări şi are proprietăţi miraculoase

În judeţul Botoşani, la Hlipiceni, se află o adevărată minune a naturii. Este vorba despre ape sulfuroase deosebit de bune contra reumatismului. Cantitatea de gaze şi sulf este atât de mare încât apa arde la propriu. Această comoară naturală, deşi cunoscută de câteva decenii, nu este exploatată.

România este plină de resurse surprinzătoare. Un bun exemplu este oferit de ”focul viu” de la Hilipiceni, judeţul Botoşani. Mai precis este vorba despre un izvor care în contact cu aerul se aprinde.

Oamenii locului spun că această apă în flăcări are proprietăţi magice şi că este căutată de moldovenii din trei judeţe în special pentru beneficiile contra reumatismului. Cum se întâmplă de multe ori însă în România, ”izvorul minune” este lăsat de izbelişte şi nu este exploatat în niciun fel, deşi buletinele de analize efectuate la Bucureşti arată că într-adevăr are proprietăţi deosebite.

Apa în flăcări din nordul Moldovei

Hlipiceniul se află aproape de graniţa de nord a României cu Republica Moldova, adică la mai bine de 50 de kilometri de municipiul Botoşani. Din punct de vedere economic, este o zonă săracă, cu tarele obişnuite ale satelor din nordul Botoşaniului. Dincolo de sărăcie şi lipsa de perspectivă, oamenii din  Hlipiceni spun însă că ţinutul lor a fost binecuvântat cu un izvor miraculos. Minunea de la Hlipiceni se află la doar câteva sute de metri de centrul satului, pe o ”toloacă”, cum îi spun sătenii, adică o păşune populată cu vaci şi cai, şi constă într-un izvor care ţâşneşte dintr-o ţeavă. De altfel izvorul nici nu ar putea fi ratat, un miros puternic de sulf reuşeşte să atragă atenţia oricărui curios către respectiva destinaţie.

Flăcări însoţesc izvorul în drumul său către ieşire FOTO Cosmin Zamfirache

Ceea ce reuşeşte să capteze însă cu adevărat atenţia la izvorul de pe islazul satului este capacitatea ei de a se aprinde în contacul cu aerul în zilele caniculare sau cu orice sursă de aprinde. Apa arde la propriu. Autorităţile locale explică fenomenul. ”Este un izvor căruia îi spunem «focul viu», fiindcă în drumul ei apa către suprafaţa apa trece printr-un strat de gaz. Le antrenează la suprafaţă şi apa arde. Totodată este plină de sulf”, spune primarul din Hlipiceni, Marian Luchian.

Izvorul cu proprietăţi miraculoase

Dincolo de impresia pe care o face apa în flăcări, izvorul de la Hlipiceni este considerat cu adevărat miraculos de localnici şi nu numai. Are un conţinut mare de sulf şi se spune că este ideală pentru ameliorarea reumatismului, dar şi a altor afecţiuni de acest fel. ”Este foarte bună la reumatici. Oamenii din sat merg de aproape 30 de ani şi se spală la izvor. Îşi duc şi acasă apa asta. Dă roade, ia durerea cu mâna după o cură aici. Are mult sulf şi tot felul de gaze, este minune, nu altceva. Unii mai şi beau”, spune Petrică Cosmoschi, un sătean din Hlipiceni. De altfel oamenii sunt bucuroşi că au propria lor staţiune balneoclimaterică.

”Vai de mine, ce bună este! Şi la şale, şi la oase ce mi-am mai dat apă de la izvor. Numai ea mă linişteşte. Nu am eu bani de staţiuni. Dar uite că bunul Dumnezeu ne-a dat aici o minune să ne liniştească”, spune şi nea Mircea Cososchi. De altfel sătenii spun că apa lor magică este căutată inclusiv de oameni din alte judeţe ale Moldovei.

Nea Petrică ştie secretele izvorului de la Hlipiceni FOTO Cosmin Zamfirache

”Aici, când este zi de târg, se face coadă la ţeava de la izvor. Încarcă bidoane de cinci litri să ducă acasă. Am văzut şi oameni de la Iaşi şi de la Suceava care au auzit de izvor şi vin să pună în sticle pentru reumatism. Vin cu maşinile pe câmp şi iau”, spune nea Petrică. Mai mult decât atât autorităţile locale au cerut şi confirmarea oficială pentru calitatea apei. Au solicitat un buletin de analize de la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie. În urmă cu trei ani au fost recoltate probe şi a venit şi certificarea: izvorul de la Hlipiceni are proprietăţi terapeutice deosebite şi poate deservi o adevărată bază de tratament datorită compoziţiei sale chimice.

Izvor descoperit în anii comunismului

Faima miraculoasă a izvorului în flăcări de la Hlipiceni a început în anii comunismului. Atunci altfel a fost descoperit şi izvorul în urma unor foraje. ”În urmă cu mai bine de 30 de ani s-au făcut prospecţiuni în tot judeţul. Am înţeles că se căutau rezerve de gaz metan. Şi atunci au ”înţepat” şi acest izvor. Văzând ce proprietăţi are, l-au direcţionat într-o ţeavă către suprafaţă. De atunci curge de acolo”, spune primarul din localitate. Oamenii din sat, spun că s-au făcut prospecţiuni în acelaşi loc şi la începutul anilor 90. De atunci însă izvorul a fost abandonat.

Apă miraculoasă irosită în pârâul satului

Deşi are proprietăţi terapeutice excepţionale certificate în mod oficial, apele izvorului sunt irosite. Curg pe un povârniş în pârâul de la marginea islazului. Nimeni nu exploatează această resursă care curge şi astăzi prin ţeava lăsată în vremea comunismului. Autorităţile locale spun că au încercat să acceseze fonduri europene pentru a pune în valoare izvorul, dar şi pentru a face o staţiune balneoclimaterică.    Izvorul de la Hlipiceni FOTO Cosmin Zamfirache

”Au fost făcute solicitări şi către Ministerul Fondurilor Europene, dar din păcate ne-au spus că sunt eligibile doar zonele recunoscute ca fiind turistice. Din păcate Hlipiceniul nu este. Şansa noastră este un parteneriat public-privat”, spune primarul. Totodată edilul se gândeşte ca să amenajeze măcar zona cu fonduri proprii, adică alei, bănci şi un gard împrejmuitor.

Sursa:adevarul.ro