Cea mai eficientă cataplasmă pe care o putem obţine acasă

Cum ne dezinfectăm rapid rănile cu rostopască. Cea mai eficientă cataplasmă pe care o putem obţine acasă

Rostopasca este o plantă recomandată ca remediu în peste 150 de afecţiuni, inclusiv în cazul infecţiilor virale. Virtuţile sale terapeutice sunt demonstrate şi în uzul extern, în special când folosim planta sub formă de cataplasme şi comprese.

Sub formă de ceai, pulbere  şi tinctură, în uz intern, rostopasca este recomandată în afecţiuni precum tuse convulsivă, faringită, laringită, infecţii în gât în general,  hepatită virală şi nu numai, dar numai după consultarea şi la indicaţiile unui medic. Asta, pentru că supradozarea (peste patru grame de plantă uscată, luată zilnic de către un adult) poate provoca gastroenterită, probleme respiratorii, spasme digestive iar dozele mari pot duce la paralizie temporară şi tulburări cardiace.

În uz extern însă putem beneficia de  virtuţile terapeutice ale plante fără atât de multe riscuri Spre exemplu, tinctura (obţinută din 15 linguri de pulbere de rostopască, două pahare de alcool alimentar de 50 de grade, lăsate la macerat timp de două săptămâni) tratează cu succes herpesul bucal şi herpesul genital.

„ Intern, se administrează câte o linguriţă de tinctură de trei ori pe zi în cure de 12 zile. Pentru utilizarea externă, se combină tinctura de rostopască, în proporţii egale cu tinctura de propolis şi se aplică prin picurare (nu prin tamponare cu vată) pe zona afectată, de până la şase ori pe zi. Se poate folosi şi pe răni infectate, sub formă de comprese cu tinctura de rostopască, timp de o jumătate de oră, de două trei ori, pe zi”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Pentru eczeme, specialistul recomandă ca remediu, cataplasmele simple cu rostopască.

„Avem nevoie de o mâna de frunze mărunţite de rostopască. Se lasă la macerat în apă caldă (40-50gr.C), timp de una-două ore, apoi aplică pe locul afectat. Pentru eczeme infecţioase, se aplică, astfel de  cataplasme timp de o oră pe zi. Tratamentul se face vreme de 3-4 săptămâni. Efectele sunt şi mai bune dacă după îndepărtarea cataplasmei se spală zona tratată cu tinctura de propolis nediluata”, mai spune specialistul.

Sursa:adevarul.ro