Beneficiile seminţelor de dovleac

Partea I

Imagini pentru seminte de dovleac

Pot fi folosite în salate, sosuri preparate la rece sau în ciorbe şi tocăniţe şi sunt o sursă foarte bună de vitamina E, un puternic antioxidant, care ajută la menţinerea integrităţii pielii prin protejarea acesteia de radicali liberi. Seminţele de dovleac, bogate în grăsimi sănătoase, trebuie însă consumate crude.

Conţinutul de magneziu din seminţe ajută la formarea corecta a oaselor şi dinţilor, relaxarea vaselor de sânge şi o funcţie intestinală bună. Magneziul scade tensiunea arterială şi  este de mare ajutor în prevenirea infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale, spun specialiştii.

Pentru a păstra grăsimile sănătoase prezente în seminţe, acestea ar trebui să fie consumate crude, ne sfătuiesc medicii. Dacă alegeţi să cumpăraţi seminţe vrac, asiguraţi-vă că au un miros proaspat, nu de mucegai sau un miros vechi, care ar putea indica râncezirea sau prezenţa de micotoxine fungice.

“Seminţele de dovleac organice sunt preferate, deoarece acestea nu vor fi contaminate cu pesticide sau alte substanţe chimice dăunătoare. Dacă preferaţi să mâncati seminţe prăjite, prăjiţi-le singuri, astfel încât să puteţi controla temperatura de prăjire. Seminţele de dovleac crude pot fi prăjite la o căldură scăzută (nu mai mult de 75 de grade Celsius), stropite cu sare naturală şi lăsate în cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute”, spune Daniela Stan, medic de familie.

Cea mai sănătoasă variantă rămâne însă consumarea seminţelor crude, amestecate în salate, sosuri sau în diverse preparate. Seminţele conţin şi tiamina, riboflavină, niacină, acid pantotenic, vitamina B-6 şi folaţi, dar şi  minerale esenţiale, precum cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc şi seleniu.

Trei beneficii importante

Susţin imunitatea.Seminţele de dovleac sunt o sursă bogată de zinc, important pentru imunitate, creşterea şi diviziunea celulelor, somn, starea de spirit, simţuri precum gust şi miros, ochi şi sănătatea pielii, reglează insulină şi funcţia sexuală la bărbaţi.

Reglează insulina. Seminţele de dovleac pot ajuta la îmbunătăţirea reglării de insulină şi ajută la prevenirea complicaţiilor diabetice prin reducerea stresului oxidativ.

Creşte colesterolul bun. Uleiul din seminţele de dovleac este bogat în fitoestrogeni naturali, ceea ce duce la o creştere semnificativă a colesterolului bun “HDL” , împreună cu scăderi ale tensiunii arteriale, bufeuri, dureri de cap, dureri articulare şi alte simptome la femeile aflate la menopauză.

Sursa:adevarul.ro