ANUNȚ ANM: Pericol de avalanșe, care sunt recomandările pentru iubitorii de sporturi de iarnă

Meteorologii au anunțat că riscul producerii unor avalanșe în Munții Bucegi și Făgăraș este mare, până  în această seară. Salvamontiștii cer turiștilor care practică sporturi de iarnă să solicite informații despre starea traseelor și să fie echipați.

Potrivit reprezentanților Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, riscul producerii avalanșelor în Munții Bucegi și Făgăraș, la peste 1.800 de metri altitudine, este de patru – risc mare.

Avertizarea este valabilă pentru Munții Bucegi și versantul nordic al Munților Făgăraș, până astăzi la ora 20.00.

Meteorologii au anunțat că stratul de zăpadă avea, marți, 105 centimetri la Bâlea Lac, 97 centimetri la Vârful Omu, 16 centimetri la Sinaia, 12 centimetri la Fundata și 11 centimetri la Predeal.

Potrivit reprezentanților Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, riscul producerii avalanșelor în Munții Bucegi și Făgăraș, la peste 1.800 de metri altitudine, este de patru – risc mare.

Avertizarea este valabilă pentru Munții Bucegi și versantul nordic al Munților Făgăraș, până miercuri la ora 20.00.

Meteorologii au anunțat că stratul de zăpadă avea, ieri, 105 centimetri la Bâlea Lac, 97 centimetri la Vârful Omu, 16 centimetri la Sinaia, 12 centimetri la Fundata și 11 centimetri la Predeal.

”La altitudini de peste 1800 de metri, risc mare (4): insolația și tempraturile ridicate au determinat topirea și umezirea statului, mai ales la suprafață dar și în profunzime. La altitudini de peste 2200 de metri, unde valorile termice nocturne vor fi negative, se for forma cruste de ghață la suprafața stratului. În cursul zilei de mâine (miercuri – n.r.), stratul va continua să se diminueze. Riscul declanșării de avalanșe spontane de topire va fi mare începând din orele amiezii, în special pe versanții însoriți”, arată reprezentanții Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul producerii de avalanță este moderat.

La rândul lor, salvamontiștii arată că, în urma creșterii stratului de zăpadă din zona montană și a creșterii semnificative a temperaturii prognozate pentru următoarele zile, riscul producerii de avalanșe la altitudini mai mari de 1.800 de metri este mare și se va menține la acest nivel și în zilele următoare.

”Turiștii care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul stațiunilor turistice sunt rugați să solicite informații despre starea traseelor, a zăpezii, precum și despre evoluția vremii, echipelor Salvamont și să fie dotați cu echipamentul individual de salvare din avalanșă”, arată Salvamont România.

sursa: reporterntv.ro