Desertul național al românilor de CRĂCIUN, când trebuie să fie pregătit și care este semnificația lui

În ultima săptămână din Postul Crăciunului, pe lângă pregătirea bucatelor pentru masa de Sărbători se coc şi turtele pentru un desert special, care e servit în ajunul Naşterii Domnului. Turtele cu julfă, denumite şi Turte de Crăciun, dar şi „Pelincile Domnului“ ori „Scutecele Domnului“ se coc cu câteva zile înainte de Ajun dintr-un aluat făcut doar cu apă, sare şi făină. „Această turtă este realizată din aluat nedospit, spre deosebire de copturile rituale din zilele Crăciunului, precum colaci şi cozonac. Turtele sugerează austeritatea şi aşteptarea sărbătorii Crăciunului”, explică etnograful Ovidiu Focşa, din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.

Potrivit etnografului: „Turta cu julfă este mai mult decât un desert, este alimentul care consacră masa ceremonială din Ajunul Crăciunului, care este una din post. Se face foarte greu. În primul rând, turtele se coc cu câteva zile înainte şi trebuie lăsate să se usuce foarte bine. Crema se făcea din cânepă, o plantă foarte importantă în tradiţia populară, vorbim despre cannabis sativa, dar astăzi a fost înlocuită cu miez de nucă pisat. Iese ca o prăjitură gustoasă“. Cei care păstrează tradiţia spun că pentru o turtă se folosesc până la 25 de foi de aluat însiropate cu apă îndulcită cu miere sau cu zahăr. În ziua de Ajun, foile acestea se umplu cu julfă, care este o compoziţie de seminţe de cânepă pisată şi fiartă. Pentru că este greu de găsit cânepa, gospodinele o înlocuiesc cu nucă pisată.

sursa: adevarul.ro