10 trucuri utile pentru a evita să iei în greutate de sărbători

  1. Nu te duce niciodata la masa sau la o petrecere cu stomacul gol!

Chiar daca poate parea o idee buna sa te abtii de la mancare doar pentru a compensa pentru cat urmeaza sa mananci in ziua respectiva, in realitate de cele mai multe ori e o strategie proasta. Daca esti flamand/a, iti va fi mult mai greu sa te abtii de la a manca mult. Ai grija, de aceea, sa iei o gustare usoara inainte de masa – un mar, o banana, un iaurt degresat.

  1. Pune tot ce vrei sa mananci in farfurie de la bun inceput!

Recomandarea nutritionistilor este sa mananci cat mai incet si exact asa trebuie sa stea lucrurile. Nu e nicio diferenta, insa, daca mancarea e chiar in farfuria ta sau la 10 cm mai incolo, pe platou. Aceasta metoda, insa, te ajuta sa ai un control mai bun asupra cantitatii. „Ciugulitul” nu e niciodata o idee buna si cu atat mai putin la o petrecere, cand sunt atat de multe optiuni.

  1. Fa loc legumelor in farfuria ta!

Nu inseamna sa mananci doar legume, ci sa combini orice altceva alegi sa mananci cu ele. Vor ajuta enorm la a obtine mai rapid senzatia de satietate si o vei face reducand considerabil numarul de calorii.

  1. Bea multa apa!

Nu sucuri, nu bauturi alcolice! Ambele sunt bogate in calorii, iar alcoolul te face sa uiti de planul cu care ai plecat de acasa. Tine in permanenta langa tine un pahar cu apa. Apa contribuie la obtinerea senzatiei de satietate.

  1. Alege pranzul in loc de cina!

In special daca organizezi tu masa de sarbatori, roaga-i pe invitati sa ajunga in jurul pranzului, in loc de cina. Seara e pentru dans sau plimbari lungi cand poti arde caloriile in exces.

  1. Evita situatiile stresante!

E usor de zis, ceva mai greu de pus in practica. Stresul, insa, este una dintre principalele cauze pentru mancatul in exces. Daca nu poti sa eviti anumite evenimente sau persoane, fa-ti in avans un plan pentru a le face fata. Preocupa-te de aranjarea mesei, spala farfuriile, fa orice te poate distrage. In plus, in felul acesta arzi si cateva calorii.

  1. Daca e sa te abtii de la un singur fel, atunci sa fie dulciurile!

Foarte multi dintre noi consideram ca desertul e cea mai buna parte a intregii mese. Daca, insa, nu esti chiar innebunit/a dupa dulciuri si simti ca ai putea renunta la ceva din intreg meniul, alege desertul. Dulciurile sunt adesea cele mai bogate in calorii alimente pe care le vei intalni pe o masa de sarbatori.

  1. Fii selectiv/a!

Iti e greu sa te abtii sa nu gusti din prajitura ta preferata sau din friptura traditionala a mamei tale. Bomboane de ciocolata, insa, de exemplu, poti manca oricand pe parcursul anului. Evita, asadar, alimentele neinteresante in acest context, chiar daca in mod obisnuit iti fac cu ochiul, si opteaza in schimb pentru cele cu adevarat speciale, pe care probabil le vei mai gusta abia peste un an.

  1.  Fa mici alegeri inteligente!

Ai fi surprins/a sa afli ce diferenta mare pot face! Alege bucatica de carne fara piele, oul umplut fara maioneza, renunta la dressing, mananca briosa fara crema de unt de deasupra. Placerea de a le consuma va fi, vei vedea, aceeasi, insa numarul de calorii poate scadea considerabil.

  1. Nu ceda presiunilor din partea familiei!

Chiar daca poate fi neplacut sa refuzi sa mananci anumite lucruri sau in cantitatile dorite de gazda, ramai ferm/a in legatura cu ceea ce iti doresti. Fii constient/a ca cei dragi te iubesc oricum si cu siguranta nu se vor supara iremediabil pe tine doar pentru ca ai ales sa nu mananci tort.

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!

 sursa: clicksanatate.ro