VESTE PROASTĂ pentru proprietarii de mașini vechi!

Posesorii autovehiculelor cu vechime mai mare de 12 ani sunt obligați, din acest an, să treacă mult mai des pe la RAR sau service-urile autorizate pentru inspecția tehnică periodică (ITP).

Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) pentru maşinile fabricate înainte de anul 2007 trebuie realizată în fiecare an. Noua reglementare a intrat în vigoare de la 1 ianuarie a.c., conform Legii nr. 260/2017 care a modificat şi completat OG nr. 81/2000 privind certificarea încadrării ve­hiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică. De reţinut de cei care au efectuat ITP-ul în decursul anului trecut, următoarea data la care sunt obligaţi să realizeze inspecţia tehnică este cea prevăzută pe certificatul de înmatriculare.

Noua obligaţie se referă la anul de fabricaţie al autovehiculului şi nu la anul înmatriculării în România, atrage atenţia George Dincă, directorul general al Registrului Auto Român.

„Pe cartea de identitate a unui autoturism este trecut anul de fabricaţie. Inspectorii RAR au luat în calcul anul de fabricaţie şi nu cel al înmatriculării. Maşina poate fi înmatriculată în 2016, dar dacă a fost fabricată în ianuarie 2006, ITP se face tot anual“, ne-a explicat oficialul RAR. Creşterea frecvenţei inspecţiei tehnice periodice este permisă de legislaţia europeană, care stabileşte cerinţe minimale pentru ITP. Prin Directiva 2014/45/UE statele membre au posibilitatea de a introduce inspecţii tehnice periodice suplimentare pentru vehiculele care depăşesc 150.000-160.000 km rulaţi. Conducerea RAR a decis impunerea acestei măsuri, respectiv creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, pentru a stopa intrarea în trafic a vehiculelor neconforme sau cu defecte majore care pot pune în pericol siguranţa şoferilor şi a pietonilor. Doar anul trecut, pe piaţa românească au fost înmatriculate aproape 520.000 de autoturisme second-hand. Practic, avalanşa înmatriculărilor de maşini la mâna a doua a explodat după luna februarie a anului trecut, atunci când a fost eliminată taxa auto. Conform datelor DRCPIV, anul trecut înmatriculările de maşini second-hand au fost cu circa 75% mai mare decât cele realizate în anul anterior.

sursa: capital.ro