Alergia la frig, cum o identifici și cum o tratezi

Alergia la temperaturile scazute sau la frig este caracterizata de roseata, mancarime, urticarie si inflamatie a pielii care a fost expusa la temperaturi joase.
Persoanele care sufera de alergie la frig ar trebui sa evite atat temperaturile scazute cat si apa rece. De exemplu, inotul in apa rece, care este cea mai frecventa cauza a reactiilor severe declansate de apa rece, poate provoca lesinsoc termic si chiar deces.
Daca o persoana considera ca ar putea suferi de alergie la frig ar trebui sa consulte medicul. Tratamentul poate include antihistaminice care se vor administra inainte de expunerea la frig. In cazul unor forme de alergie la temperaturi scazute, nu se vor manifesta simptome in urma testului ce presupune aplicarea de cuburi de gheata pe piele sau manifestarile vor fi atipice. Printre acestea se enumera:

– Urticaria intarziata la frig – in acest caz simptomele apar la 12 de ore dupa expunerea la frig. Testul cuburilor de gheata poate arata un rezultat pozitiv la mai multe ore dupa ce a fost incheiat.

– Dermografismul dependent de temperaturi scazute – manifestarile sunt prezente dupa dupa frecare sau dupa ce a existat o presiune asupra pielii expusa la frig. In urma testului cu cuburi de gheata, pielea ar putea avea aspectul unei urticarii obisnuite daca este frecata.

– Urticaria colinergica indusa de frig – simptomele apar la temperaturile scazute. Daca manifestarile apar si in mediile calde, este probabil ca persaoana sa sufere de o urticarie colinergica.

– Urticaria la frig localizata reflex – manifestarile apar la cativa centimetrii distanta de locul in care au fost aplicate cuburile de gheata – departe de zona de expunere directa la frig.

Odata ce o persoana este diagnosticata cu urticarie la frig, poate fi necesar sa se depisteze cauzele care stau la baza conditiei. Acestea pot include analize de sange pentru a se constata daca sunt prezente boli autoimune, cancerul sau infectii.

Reactii severe

Pentru persoanele care sufera de urticarie la temperaturi scazute, expunerea la frig poate fi periculoasa. In unele cazuri reactiile afecteaza intregul corp (reactie sistemica). Printre semnele si simptomele unei reactii severe se numara:
– lesinul
– frisoanele 
– batai accelerate ale inimii
– umflaturi la nivelul membrelor sau a trunchiului.

Cele mai grave reactii apar in cazul expunerii complete a pielii. Eliberearea masiva de histamina si alte substante chimice de catre sistemul imunitar determina o scadere brusca a tensiunii arteriale care poate duce la lesin, soc si chiar deces. In cazul in care se inoata in apa rece, inecul poate fi cauzat de pierderea constientei.

Cand se va consulta medicul?

Daca o persoana are reactii cutanate dupa expunerea la frig trebuie sa consulte medicul. Chiar daca simptomele sunt minore, medicul trebuie sa determine daca exista vreo conditie de baza care ar putea cauza problema.

Se va solicita asistenta medicala de urgenta daca apare vreo reactie severa dupa expunerea severa la frig:
– dificultati de respiratie 
– senzatie de lesin
– inflamatie la nivelul gatului sau a limbii.

sursa: sfatulmedicului.ro