Știai ce efecte nocive au produsele din plastic?

Multi dintre aditivii chimici din compozitia produselor de plastic, pe langa posibilele probleme de siguranta care pot sa apara in timpul procesului de productie, au si efecte negative asupra mediului si sanatatii umane.

Aceste efecte pot include:
– toxicitate directa, cum este cazul plumbului, cadmiului si mercurului
– riscul aparitiei cancerului cum este in cazul dietilhexilului ftalat
– tulburari endocrine care pot duce la aparitia cancerului, malformatiilor congenitale, suprimarii sistemului imunitar si problemelor de dezvoltare la copii.

Oamenii sunt expusi la o serie de substante chimice nu doar in timpul procesului de fabricatie ci si prin simpla folosire a ambalajelor din plastic, deoarece unele substante chimice migreaza din ambalajele de plastic in continutul acestora.

Exemple de materiale plastice care au contaminat alimentele au fost raportate in cazul mai multor tipuri de plastic, inclusiv stiren din polistiren, pastifianti din PVC, antioxidanti din polietilena si acetaldehida de la PET-uri.

Printre factorii care controleaza migratia se numara structura chimica a substantelor care sunt eliberate si natura produselor alimentare ambalate. Conform studiilor, LDPE, HDPE si sticlele de polipropilena au eliberat niveluri masurabile de BHT, chimassorb 81, irganox PS800, Irganix 1076 si Irganox 1010 in continutul uleiurilor vegetale si a etanolului. Au existat dovezi ca acetalhehida poate migra din PET inclusiv in apa.

Desi specialistii au confirmat prezenta acestor substante chimice in compozitia ambalajelor de plastic, totusi nu s-a putut demonstra riscul pentru sanatate asociat cu eliberarea de substante chimice in alimente si bauturi.

Totusi, opinia altor specialisti este ca nu ar exista o corelatie directa intre substantele chimice din ambalajele din plastic folosite pentru produsele alimentare si riscurile asupra sanatatii cauzate de substantele chimice nocive.

sursa: sfatulmedicului.ro