Ziua internaţională a vămilor

Ziua internaţională a vămilor este celebrată anual, sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Vămilor (World Customs Organization – WCO), la 26 ianuarie, dată la care a avut loc, în anul 1953, sesiunea inaugurală a Consiliului de Cooperare Vamală. Ziua internaţională a vămilor este marcată începând din anul 1983.

Ziua internaţională a vămilor constituie un prilej pentru manifestarea solidarităţii internaţionale a administraţiilor vamale din întreaga lume şi pentru evidenţierea importanţei rolului vămilor în facilitarea şi securitatea comerţului mondial.

Organizaţia Mondială a Vămilor dedică anul 2018 securităţii mediului de afaceri, sub sloganul ”Un mediu de afaceri sigur pentru dezvoltarea economică”, potrivit site-ului www.wcoomd.org. Membrii Organizaţiei Mondiale a Vămilor vor avea ocazia să îşi prezinte eforturile şi activităţile în acest sens.

Organizaţia Mondială a Vămilor, înfiinţată în 1952 sub denumirea de Consiliul de Cooperare Vamală, este un organism interguvernamental independent, a cărui misiune este de a spori eficacitatea şi eficienţa administraţiilor vamale. La 4 noiembrie 1952, a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Consiliului de Cooperare Vamală, iar prima sesiune a acestuia a avut loc la Bruxelles, la 26 ianuarie 1953. În 1994, Consiliul a adoptat denumirea de Organizaţia Mondială a Vămilor, pentru a reflecta mai bine tranziţia către o instituţie interguvernamentală cu adevărat globală. În 1999, Consiliul Organizaţiei Mondiale a Vămilor adoptă Convenţia internaţională revizuită privind simplificarea şi armonizarea regimurilor vamale (Convenţia de la Kyoto revizuită), iar în 2003 – Convenţia privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal.

Organizaţia Mondială a Vămilor are în prezent 182 de membri, responsabili pentru gestionarea a peste 98% din comerţul mondial. Cei 182 de membri ai organizaţiei sunt împărţiţi în şase regiuni: America de Sud, America de Nord, America Centrală şi Caraibe; Europa; Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu; Africa Centrală şi Africa de Vest; Orientul Îndepărtat, Asia de Sud şi de Sud-Est, Australia şi insulele din Pacific; Africa de Sud şi de Est.

România a aderat la Organizaţia Mondială a Vămilor în 1969, devenind, datorită poziţiei strategice, un important membru al organizaţiei.

Ca forum pentru dialog şi schimb de experienţă între reprezentanţii la nivel naţional ai vămilor, această organizaţie oferă membrilor săi o gamă largă de convenţii şi alte instrumente internaţionale, precum şi asistenţă tehnică şi servicii de pregătire.

Priorităţile activităţilor vamale vizează facilitarea globalizării comerţului şi elaborarea unor convenţii internaţionale în domeniu, care să impulsioneze dezvoltarea acestuia.

Sursa:agerpres.ro