Masacrul din Florida a lăsat urme adânci de DURERE

Atacul de la Liceul Marjory Stoneman Douglas din Florida a lăsat în urmă zeci de familii îndurerate şi copii traumatizaţi, care povestesc clipele de groază prin care au trecut după ce un elev exmatriculat a deschis focul.
Masacrul de la liceul din Florida a început miercuri în jurul orei locale 14.30, în apropierea pauzei, când un ucigaşul a intrat în campus şi a pornit alarma de incendiu, forţându-i astfel pe copii să-şi părăsească sălile de curs. În urma atacului, 17 persoane au murit, iar alte câteva zeci au fost rănite, cinci dintre acestea fiind internate în stare critică. Atacatorul a fost identificat drept Nikolas Cruz, în vârstă de 19 ani, care fusese exmatriculat din acelaşi liceu după ce i-au fost găsite gloanţe în ghiozdan şi provocase mai multe altercaţii. Tânărul, care a fost prins la scurt timp după tragedie, a premeditat atacul, venind înarmat cu zeci de cartuşe, o puşcă automată şi o mască de gaze. Tinerii care au supravieţuit şi autorităţile au detaliat pentru The Guardian firul evenimentelor. Profesorii şi personalul liceului au simţit imediat că este ceva în neregulă în momentul în care au auzit alarma de incendiu, având în vedere că doar cu câteva ore înainte elevii trecuseră prin simularea unui atac armat. „Atacatorul a pornit alarma de incendiu pentru ca tinerii să iasă din sălile de curs, iar apoi a început carnajul“, a declarat senatorul american Bill Nelson. Imediat ce s-au auzit primele focuri de armă, profesorii au ţipat cu disperare la elevi să se baricadeze în sălile de curs. Adolescenţii îngroziţi s-au ascuns împreună cu profesorii în sălile de clasă, în dulapuri, sub birouri şi în băi în timp ce tânărul a intrat din încăpere în încăpere şi a deschis focul.

The Guardian relatează că Aaron Feis, antrenor de fotbal şi agent de pază, s-ar fi pus în calea gloanţelor în încercarea de a-şi proteja elevii. Bărbatul a fost însă doborât de gloanţe şi s-a prăbuşit în timp ce tânăra pe care o proteja cu propriul corp ţipa în telefon, având-o la celălalt capăt al firului pe mama sa. Deocamdată nu este clar dacă antrenorul şi tânăra au supravieţuit. Şeriful comitatului Broward a descris tragedia drept „o altă zi îngrozitoare, detestabilă“. „Sunt absolut îngrozit să văd copiii care merg la şcoală cu rucsacul în spate pentru a-şi pierde viaţa“, a declarat şeriful. Copiii şi-au folosit telefoanele mobile pentru a-şi alerta părinţii şi chiar au filmat scenele în care se distinge haosul creat. O tânără a povestit pentru o televiziune locale cum a văzut un profesor împuşcat mortal în faţa ei în timp ce încerca să încuie uşa de la clasă pentru a se proteja.


Un ultim mesaj pentru mama

O elevă în vârstă de 15 ani a mărturisit că l-a văzut pe atacator apropiindu-se şi s-a trântit la podea prefăcându-se moartă. „Când a plecat şi am putut să mă ridic, lângă mine erau două persoane împuşcate“, a declarat copila pentru The Guardian. Sarah Crescitelli, o altă elevă în vârstă de 15 ani, a încercat să-şi calmeze colegii şi i-a trimis un mesaj mamei sale crezând că va fi ultimul: „Dacă nu reuşesc să scap, să ştii că te iubesc şi că apreciez sincer tot ce ai făcut pentru mine.“ În cele din urmă, fata a fost salvată de o echipă SWAT: „Sunt şocată, nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla aşa ceva, dar sunt bucuroasă că am scăpat cu viaţă.“ O altă fată, care a găsit împreună cu mai mulţi colegi refugiu sub birouri, a povestit cum ucigaşul a încercat să-i facă să iasă din ascunzătoare. „Ne-a tachinat, apoi a început să urle la noi să ieşim.“
Atacatorul, un tânăr cu probleme: „Toată lumea care îl ştia îl bănuia că ar fi capabil de aşa ceva“ Nikolas Cruz, care după ce a fost exmatriculat s-a angajat la un magazin din apropierea liceului, a fost descris de către colegii săi drept un tânăr cu probleme care vorbea adesea despre arme şi violenţă. De asemenea, mulţi dintre tineri susţin că au prevăzut că ar putea face un gest extrem, iar profesorii fuseseră avertizaţi. Jim Gard, profesor de matematică, şi-a amintit că administraţia şcolii a trimis un mail în care avertiza profesorii cu privire la Cruz. „Ni s-a transmis spus anul trecut că el nu avea voie să intre în campus cu un ghiozdan în spate. Am avut probleme cu Cruz anul trecut fiindcă ameninţa elevii şi bănuiesc că de aceea a fost exmatriculat“, a spus Gard citat de News.ro. Dakota Mutchler (17 ani) a spus că era prietenă cu atacatorul, dar că la un moment dat Cruz a început să devină din ce în ce mai ciudat, iar după ce a început să-i urmărească şi să-i ameninţe o prietenă, a tăiat orice legătură cu el. „A început să posteze pe Instagram lucruri îngrozitoare, animale pe care le omorâse şi lucruri de acest fel. Toată lumea din liceu care îl ştia, îl bănuia de lucruri de acest gen. Când cineva este exmatriculat, nu te aştepţi să se mai întoarcă. Dacă sunt exmatriculaţi, nu îi mai vezi. Dar bineînţeles, el s-a întors“, a spus Mutchler.   Un alt elev al şcolii, care a vorbit cu CNN, dar a ales să rămână anonim a spus: „Mulţi oameni spuneau că el o să fie. Toţi copiii glumeau … spuneau despre el că e cel care a dat-o în bară la şcoală, dar se pare că toată lumea a prezis ce s-a întâmplat. E o nebunie.“ Joshua Charo, un fost coleg în vârstă de 16 ani, a spus că singurul subiect despre care vorbea Cruz erau „armele, cuţitele şi vânătoarea“. El a adăugat: „Nu pot să spun că sunt şocat. Dacă ne uităm la trecutul lui, pare genul de copil care ar face aşa ceva.“ Prietenii lui Cruz au spus că vorbea foarte rar despre rudele lui. Cruz şi fratele lui au fost adoptaţi de când erau mici de Lynda şi Roger Cruz. Roger a murit acum 10 ani iar Lynda nu făcea faţă celor doi băieţi, a spus Barbara Kumbatovich, fosta ei cumnată. „A făcut tot ce a putut. Erau adoptaţi şi aveau probleme emoţionale“, a spus Barbara. Kumbatovich consideră că Nikolas Cruz lua medicamente pentru a se lupta cu fragilitatea sa emoţională. „Lynda avea probleme cu Nikolas de câţiva ani“, a spus ea.

sursa: adevarul.ro, foto: EPA