A fost descoperit un al doilea scut magnetic al Pământului

Cercetătorii de la Agenţia spaţială europeană (European Space Agency – ESA) au descoperit un al doilea câmp magnetic al Pământului, cu ajutorul unui grup de trei sateliţi lansaţi în urmă cu 5 ani pentru a colecta date despre sistemele de protecţie ale planetei.

Cei trei sateliţi lansaţi în anul 2013 orbitează Terra la o înălţime între 300 şi 530 kilometri, potrivit Science Alert.

Datele colectate timp de patru ani de misiunea Swarm de la European Space Agency au pemis maparea acestui câmp magnetic secundar al planetei Terra.

Noua descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte modele mai precise de studiu al schimbărilor climatice.

Fizicianul Nils Olsen de la Universitatea Tehnică din Copenhaga a prezentat rezultatele surprinzătoare ale studiului la întâlnirea specialiştilor în geoştiinţă de la Viena

“Este un câmp magnetic extrem de subtil”, a declarat Olsen pentru BBC. Savantul a explicat cum s-a reuşit detectarea unui semnal atât de slab, care este de 20.000 de ori mai slab decât câmpul magnetic al Pământului.

Potrivit omului de ştiinţă, ambele câmpuri magnetice sunt rezultatul unui efect dinamic produs de particulele eliberate de fluide.

În cazul acestui câmp magnetic secundar, ionii dizolvaţi în apele oceanului produc un scut extrem de firav, dar eficient.