Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce se numără pana printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la păsări mari şi a fost folosit de la începutul Evului Mediu şi până în secolul al XIX-lea.

Prima variantă de radieră mirosea oribil, iar prima ascuţitoare inventată s-a dovedit a fi inutilă.

Curiozităţi din lumea instrumentelor de scris: 

Imagini pentru pana de scris

-Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris folosite vreodată. Aceasta a fost folosită de la începutul Evului Mediu, până în secolul al XIX-lea. Instrumentele erau „recoltate“ de la păsări mari, precum gâsca sau lebăda, erau crestate, iar capătul era introdus într-un recipient cu cerneală.

Imagini pentru primele creioane mecanice

Primele variante de creieoane mecanice au fost inventate încă din 1565, de către elveţianul Conad Gesner. Primul creion care scotea o bucăţică de mină la o apăsare a unui capăt a fost realizat abia în 1822. Acesta a fost considerat un obiect important, dacă judecăm după numărul de patente înregistrate în 50 de ani (1822- 1874), care ajunge la 160.

Imagini pentru cerneala

-Cerneala este cunoscută din antichitate. Primii care ar fi folosit cerneala ar fi chinezii. Aceştia o realizau din plante, animale sau minerale. Cea mai bună cerneală folosită de chinezi era făcută din sevă de pin, provenind de la copaci care aveau în 50 şi 100 de ani.

Imagini pentru creioane colorate

-Creioanele colorate se numără printre cele mai noi instrumente de scris. Primele creioane colorate au apărut în secolul al XIX-lea şi erau folosite pentru sublinieri şi alte marcaje ale textului. În domeniu arte, acestea au început să fie folosite abia la începutul secolului XX.

-Oamenii au încercat să îşi corecteze greşelile de multă vreme. Japonezii, de exemplu, se foloseau de miezul de pâine pentru a şterge scrisul.

Prima variantă de radieră a fost inventată în 1770, din cauciuc natural. Aceasta mirosea îngrozitor, se sfărma după folosire şi era sensibilă la condiţiile meteo.

Imagini pentru ascutitoarea

-Ascuţitoarea a fost inventată în 1828 de către matematicianul francez Bernard Lassimonne. Aceasta era însă mai puţin utilă decât cuţitul, motiv pentru care nu a devenit populară, decât după 1850, când prima variantă a fost îmbunătăţită.

Imagini pentru carioci

-Primele carioci au fost realizate la începutul anilor 1900. Era practic un cilindru plin cu cerneală, care se scurgea într-un vârf. Aceasta au început să fie produse în masă abia după 1950.

Japonezii au fost primii care au produs pixul cu gel, în 1984. Prima piaţă unde a fost vândut acest produs nu a fost cea japoneză, ci cea americană.

Imagini pentru pixul cu gel

-Tabla neagră şi creta au devenit populare în secolul al XIX-lea. Elevii nu aveau caiete pentru notiţe şi exerciţii, folosindu-se de o tablă de mici dimensiuni. Tabla albă pe care se poate scrie cu markerul a fost realizată prima dată în 1975. Acestea au fost introduse în Europa prima dată, în anii `80, şi abia în anii `90 au ajuns în SUA.
Imagini pentru tabla neagră si creta
Sursa:adevarul.ro