Insomnia, o problemă a lumii moderne

Creșterea numărului de cazuri de insomnie în zilele noastre i-a determinat pe specialiști să afirme că această tulburare este una dintre consecințele stilului de viață modern.

Cea mai frecventă tulburare de somn este insomnia, pe care fiecare dintre noi a experimentat-o, la un moment dat, în viață. Statisticile arată că 30% din populație se confruntă cu tulburări de somn, 84% dintre acestea fiind insomnii.
Definită ca o reducere a cantității și calității somnului, insomnia poate fi ocazională (durează mai puțin de 1 lună) sau cronică (când se menține mai mult de 1 lună și apare de cel puțin 3 ori pe săptămână).

Insomnia este însoțită de dificultatea de a adormi, de somn superficial, de treziri dese, de imposibilitatea de a dormi mai mult de 3-4 ore, iar uneori insomniacii au coșmaruri și idei negre. Persoanele care se confruntă adesea cu insomnii ajung să dezvolte o adevărată angoasă, fiind chinuite de gândul că vor fi nevoite să treacă prin încă o noapte dificilă, creându-se astfel un cerc vicios.

Adesea, însoțește tulburările psihice
Există numeroase cauze care duc la instalarea insomniei. Printre cele mai importante, se numără durerile, unele medicamente (cum sunt cele pentru răceală și gripă, corticosteroizii, antihipertensivele), cofeina, nicotina, alcoolul, diverse boli (astmul, alergiile, boala Parkinson, hipertiroidismul, tulburările renale, cancerul, vezica hiperactivă), unele modificări precum schimbarea programului de muncă și mesele de seară prea bogate. Un mare număr de insomnii sunt în conexiune cu tulburări psihologice mai mult sau mai puțin severe precum stresul, anxietatea și depresia.

Soluții care te ajută să îți recapeți somnul

Tratamentul insomniei depinde de cauza ei. Câteva schimbări în stilul de viață te ajută să îți recapeți mai ușor somnul.

Detensionează-te! Cu câteva ore înainte de a te culca, este bine să te dedici unor activități cât mai relaxante: masaj, băi prelungite cu uleiuri esențiale.

Înainte de somn, evită televizoarele și folosirea telefoanelor sau a tabletelor (lumina acționează direct asupra hipofizei, glandă care influențează ceasul biologic).

Aerisește camera de dormit înainte de a merge la somn și menține o temperatură 18-20 ͦ C în dormitor.

Este bine să eviți activitățile fizice suprasolicitante, mai ales în a doua parte a zilei.

Cu câteva ore înainte de culcare, evită  să fumezi sau să consumi cafea, ceai negru sau verde, ciocolată ori băuturi care conțin cola.

Este bine să încerci să te culci și să te trezești la aceleași ore, chiar și în weekend. Acest lucru ajută la reglarea ritmului circadian.

Cina trebuie luată cu 3 ore înainte de culcare.

Când trebuie să ceri ajutor de specialitate

Dacă, în ciuda măsurilor ce țin de stilul de viață, tot nu ai reușit să scapi de insomnie, ai nevoie de un consult medical. Pentru reducerea efectelor neplăcute ale acestei tulburări, medicul îți poate recomanda medicamente care induc somnul sau care produc somnolență, cele mai indicate fiind așa-numitele benzodiazepine atipice precum zolpidemul sau zopiclona. Pe termen lung, se recomandă terapia cognitiv-comportamentală, care constă în educație despre somn, igienă a somnului și diverse tehnici comportamentale și cognitive care urmăresc ameliorarea insomniei.

sursa: clicksanatate.ro