Sute de medici si asistente protesteaza fata de haosul salarizarii: Hotii!

Proteste spontane izbucnesc la spitalele din Bucuresti si din tara dupa ce angajatii din sanatate si-au primit fluturasii si aplicarea Legii Salarizarii s-a dovedit ca e orice doar unitara nu.

Sute de medici si asistenti medicali de la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova si Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala si-au inceput dimineata protestand in curtile unitatilor unde lucreaza. Intre timp, in ciuda nemultumirilor exprimate de salariatii din sanatate, ministrul Sorina Pintea insista ca legea trebuie aplicata asa cum e, iar despre sporuri ca nu toti salariatii merita sa le primeasca la nivelul maxim.

Scad veniturile

Aproximativ 450 de medici si asistente de la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova au iesit in curtea unitatii medicale, luni dimineata. 30% din personal a ramas sa asigure functionarea sectiilor.

Unul dintre liderii sindicatului angajatilor din Spitalul Craiova, medicul Eleodor Carstoiu, a declarat ca veniturile tuturor angajatilor au fost diminuate, incepand cu luna februarie.

“Brancardierii si infirmierele nu au avut marire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuala a sporului care se aplica la salariul nemarit a scazut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tura, adica cel pentru ca lucreaza si noaptea. Nu au orele de noapte platite, ca in Codul Muncii, cu 25% spor, ci se da un spor mai mic de 15% pentru faptul ca o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectata plata orelor de sambata si duminica, adica toate sunt la jumatate. La biologi, farmacisti, chimisti, la fel, nu s-a acordat marirea de salariu, insa sporul a scazut. Automat le-a scazut si venitul”, a declarat Carstoiu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca medicii au ajuns sa fie platiti cu 5% pentru orele de garda din timpul saptamanii.

“La medici, pentru garda nu se foloseste ca baza de calcul salariul de la 1 martie. Noi pentru garzi avem un alt contract de munca. Pentru acele ore de garda am ca valoare de calculare a tarifului orar salariul din ianuarie, nu pe cel din martie, iar sporurile care in ianuarie erau 75% in timpul saptamanii si 100% in weekend, la noi s-au redus la 5% in timpul saptamanii si 10% in weekend.

Adica pentru garzile efectuate peste programul de munca, oamenii vor primi mai putini bani decat in ianuarie si februarie si probabil ca vor fi destui care vor renunta sa le mai faca. De asemenea, apare problema ca si cei care vin din afara sistemului public, medicii care n-au contract cu spitalul si vor doar sa faca garzi, vor fi platiti cu banii pe care ii ia un medic la debutul in profesie”, a afirmat Eleodor Carstoiu.

Angajatii spitalului sunt nemultumiti si de faptul ca nimeni din conducerea spitalului nu vine sa vorbeasca cu ei.

“Maine era un protest organizat, numai ca oamenii n-au mai avut rabdare. Eu am fost oprit de oameni, nici n-am reusit sa intru in spital. Actul medical nu este afectat. 30% din personal a ramas pe sectii. La protest suntem 400-500 persoane. Ideal ar fi sa vina cineva din conducere sa dea niste explicatii. Pana acum nu a venit nimeni”, a conchis Carstoiu.

Si medicii si asistentii de la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala sunt in curtea unitatii pentru ca au primit veniturile micsorate. Managerul unitatii spitalicesti sustine ca nu are bani de sporuri.

La Alba Iulia zeci de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta protesteaza in fata Prefecturii, fiind nemultumiti de sporuri, care, potrivit noii Legi a Salarizarii, sunt plafonate la 30%, ceea ce pentru unii dintre ei duce la scaderea veniturilor.

Cadrele medicale afiseaza bannere cu mesaje precum “Diferente aberante ale sporurilor aplicate in spitale”, “Renuntarea la plafonul de 30% pentru sporuri” sau “Harababura guvernamentala” si scandeaza “Hotii!”, “Unitate pentru sanatate”, “Vrem drepturile inapoi” si “Vrem sporuri inapoi”.

Oamenii se manifesta zgomotos, avand fluiere si vuvuzele.

In cladirea in care se afla Prefectura Alba se afla si Consiliul Judetean, iar presedintele acestei institutii, Ion Dumitrel, a iesit sa vorbeasca cu cadrele medicale, imediat dupa ce a inceput protestul.

Protestatarii i-au spus ca vor salariile promise si l-au chemat sa vada cum este in sectii. De asemenea, ei au spus ca si personalul TESA face parte tot din echipa medicala. Un alt angajat al spitalului a afirmat ca vrea sa se reduca si lucrul daca i s-a redus salariul.

Salariile nete ale circa 270 de angajati, dintr-un total de peste 1.200 ai Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia, au inregistrat o scadere in luna martie fata de luna anterioara, printre cei afectati fiind categorii de personal ca biolog, chimist, kinetoterapeut, infirmier, brancardier.

Pintea cheama iar managerii la discutii

In acest timp, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, insista ca legea se aplica asa cum este si spune ca ar trebui sa se vorbeasca si de cresterile de salarii ale medicilor si asistentilor, nu doar despre nemultumiri.

“De aceea, am decis sa ma implic personal, desi nu e treaba ministrului Sanatatii. Am chemat managerii la discutii. Discut cu fiecare manager in parte, ii rog sa-mi prezinte situatia. Noi trebuie sa aplicam o lege, care a dus si la majorari salariale pe care as dori sa le scoateti in evidenta. Au fost cresteri mari la medici si asistenti medicali”, a declarat Pintea, la Digi24.

Intrebata de ce sunt aceste discrepante de la un spital la altul in ce priveste calcularea sporurilor si cine ar trebui sa le explice managerilor cum sa le acorde, Pintea a raspuns “legea trebuie sa le explice”.

“Nu e obligatoriu ca toata lumea sa ia sporul maxim, pana la urma, va trebui sa ne echilibram. Exista spitale in care sporurile au fost intotdeaua la nivelul maxim. Atat timp cat avem 80% din bugetul unui spital pe salarii, ma intreb cum au functionat”, a mai spus Sorina Pintea.

sursa: ziare.com