Știai că STRESUL poate cauza probleme dentare?

Stresul prelungit perturbă digestia, îți dă migrene, afectează funcțiile tiroidei, provoacă sau agravează bolile de piele. Un alt efect menționat mai rar este acela că poate cauza afecțiuni dentare.

Gingivită

Îți sângerează adesea gingiile în timpul periajului? Nu ignora acest semn de boală! Este unul dintre simptomele frecvente ale gingivitei și poate fi favorizat de stresul cronic.

Când ești stresat, corpul începe să secrete cortizol, așa-numitul hormon al stresului, într-o cantitate mare, inclusiv la nivelul gingiilor. Acestea se pot inflama, ceea ce agravează o gingivită. Un alt motiv pentru care persoanele stresate pot suferi afecțiuni dentare este acela că acordă mai puțină atenție igienei orale. De asemenea, pot să adopte un stil de viață nesănătos care afectează inclusiv sănătatea dinților și gingiilor.

Halitoză

Stresul te ajută să reacționezi rapid în anumite situații, dar cel cronic poate să te mențină într-o continuă stare de atac. Aceasta cere conservarea energiei, ceea ce face corpul să reducă nivelul de salivă necesar digerării alimentelor. De aceea, ajungi să realizezi câteodată că ai gura uscată sau un miros neplăcut al gurii, ceea ce se numește halitoză. Saliva redusă lasă loc și multiplicării bacteriilor din gură care ajung să afecteze smalțul dinților, în lipsa periajului imediat după masă.

Ulcer bucal

Și sistemul imunitar suferă un dezechilbru din cauza stresului prelungit, ceea ce predispune la infecții și diverse boli cum ar fi ulcerul bucal. Este o boală care îngreunează vorbirea, mestecarea alimentelor, înghițirea lichidelor.

Ce-i de făcut?

Încearcă să reduci nivelul de stres pe cât mai mult posibil, să-ți acorzi mai mult timp odihnei, pasiunilor tale, exercițiilor fizice regulate.

Nu sări peste periajul dinților seara și dimineața. Folosește ața dentară, peria electrică și apă de gură pentru a obține o curățare mai bună a danturii, iar la primele semne de probleme dentare, adresează-te medicului stomatolog.

Bea 7-8 pahare de apă pe zi pentru a evita deshidratarea, tulburările digestive și scăderea cantității de salivă.

În perioadele stresante, limitează consumul de dulciuri, de băuturi alcoolice sau de alimente care se lipesc ușor de dantură.

sursa: clicksanatate.ro