ÎNĂLȚAREA DOMNULUI 2018, joi, 17 mai. Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru sănătate

Imagini pentru inaltarea domnului
Anul acesta, creștinii sărbătoresc Ispasul pe 17 mai.
Sărbătoarea Înălțării Domnului sau cum mai este denumită în popor Ispasul, se sărbătorește la 40 de zile după Paște și la 10 înainte de Rusalii, în joia din cea de-a șasea săptămână de după Înviere.
Tradiții și obiceiuri
  • Pentru a fi sănătoși tot anul, în numeroase localităţi din Muntenia, bărbaţii păstrează tradiţia strămoșească şi se încing la brâu cu frunze de nuc în ziua praznicului.

Datina aceasta amintește de faptul că Iisus, când s-a înălțat la cer, a purtat un mănunchi cu frunze de nuc la brâu.

Ispas ar fi personajul mitic care se pare ar fi asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor la Domnul, scrie traditii.ro.

Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in cer.

  • La Ispas se bat cu leustean vitele, ca sa se ingrase.
  • Se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar: ” Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar! “
  • Superstiţioşii nu dau nimic și în special sare și foc din casă în această zi, căci cred că vor avea parte de pagubă, ceartă şi de inimă rea. Nu se seamănă culturile, căci nu vor da rod.
  • Este ultima zi din an în care se mai vopsesc şi se împart ouă roşii și se mai coc păști.

    Salutul credincioșilor este „Hristos S-a înălţat!”, iar răspunsul „Adevărat S-a înălţat!”. O altă credinţă populară spune că cel ce moare de Înălţare ajunge direct în Rai.

Imagini pentru inaltarea domnului

Sursa:antena3