Acestea sunt alimentele care scad nivelul de zahăr din sânge
Din ce în ce mai mulţi români suferă de prediabet, o problemă de sănătate foarte serioasă, dar 90% dintre ei nici măcar nu ştiu. Prediabetul apare atunci când nivelul glicemiei este mai mare decât în mod normal, dar nu este suficient de ridicat pentru a fi diabet de tip 2. Cei cu prediabet au, de obicei, o anumită rezistenţă la insulină sau pancreasul lor nu este capabil să producă suficientă insulină pentru a-şi păstra zahărul în sânge la un nivel sănătos. Deşi aceste persoane au până la 50% şanse de a dezvolta diabet în următorii 5-10 ani, cu modificări ale stilului de viaţă – cum ar fi consumul de alimente care scad nivelul de zahăr din sânge – riscul poate fi redus semnificativ.
Bea apă
Alegerea apei ca sursă de hidratare va ajuta la reducerea caloriilor lichide inutile, pe care vei fi tentat să le consumi pe parcursul zilei.
Alege o schimbare a stilului de viaţă, nu o dietă
Dacă ai nevoie să pierzi în greutate, găseşte un plan de alimentaţie de care să te poţi ţine. Orice variantă care are ca rezultat o pierdere în greutate de durată este o abordare potrivită. Dacă vei lua măsuri restrictive, de care nu te poţi ţine sau dacă te vei plictisi de dieta pe care ai ales-o nu vei face altceva decât să iei şi mai mult în greutate şi să îţi creşti riscul de diabet de tip 2.
Cele mai bune alimente pentru a micşora nivelul de zahăr din sânge
Legume cu frunze verzi
Un consum constant de verdeţuri (2 porţii pe zi) poate scădea riscul de diabet de tip 2 cu 14 procente, conform unor stuii recente. Aşa că, nu mai aştepta, introdu în dieta ta spanacul, salata verde, vara kale, ba chiar şi pătrunjelul şi alte plante aromatice. Rezultatele vor fi vizibile în scurt timp.
Fructe
Fructele sunt o sursă excelentă de nutrienţi şi de fibre, cu condiţia să le consumi proaspete, nu sub formă de sucuri. E de preferat să le manaânci pe post de gustări, la distanţă de câteva ore de mese, pentru un efect benefic maxim.
Cereale integrale
Consumul de cereale integrale s-a dovedit a duce la creşterea nivelului zahărului din sânge mai lent după masă şi la reducerea riscului de diabet de tip 2. Fibrele din cerealele integrale încetinesc digestia carbohidraţilor, reducând cererea de insulină. Cerealele integrale conţin, de asemenea, antioxidanţi şi nutrienţi antiinflamatori, care pot juca un rol important în prevenirea diabetului.
Proteine slabe
Proteinele contribuie la o stare de saţietate mai îndelungată şi, în plus, încetinesc procesul de digestie, astfel încât creşterea şi scăderea nivelului de zahăr din sânge se produce mai lent după o masă. Alege peşte, proteine vegetale din leguminoase, carne slabă de pui şi curcan şi carne de vită.
sursa: csid.ro