Cum întărim puterea de concentrare şi memoria

Exerciţiile pentru creier îmbunătăţesc memoria, concentrarea şi ajută la păstrarea capacităţii cognitive. Conform neurologilor, practicarea acestora este esenţială pentru a împiedica îmbătrânirea precoce a creierului.

Fie că vorbim despre cititul cu voce tare, socializarea sau utilizarea tuturor simţurilor, fiecare dintre noi trebuie să facă eforturi pentru a-şi păstra mintea ageră. BrightSide.me a făcut o listă a celor mai practice exerciţii care ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a concentrării.

Folosiţi mâna non-dominantă

Dacă sunteţi o persoană dreptace, încercaţi să folosiţi şi mâna stângă pentru a mânca, a scrie, a lua lucruri, etc. Este posibil să fie dificil la început, dar cu practică, puteţi face un număr minim de sarcini zilnice. Ideea este să folosiţi partea non-activă a creierului. Acest lucru va ajuta la fixarea expansiunii părţilor cortexului care sunt responsabile de prelucrarea informaţiilor tactile.

Faceţi o parte din treburile zilnice cu ochii închişi

Câte rafturi există în dulapul tău de bucătărie? Există un motiv pentru care nu ne amintim imediat acest răspuns. Adesea, nu acordăm atenţie sarcinilor noastre zilnice. De aceea, neurologii recomandă să facem o parte dintre sarcinile obişnuite cu ochii închişi. Veţi atinge un obiect şi apoi veţi trimite semnale către creier despre obiectul pe care îl simţiţi.

Schimbaţi activităţile obişnuite de dimineaţă

În general, avem un program stabilit începând din momentul în care ne trezim. Cu toate acestea, noutatea este cheia unei memorii de fier. Este important să daţi creierului noţiunea de nou pentru a-l menţine activ şi vigilent. Priviti diferite obiecte întoarse invers Încercaţi să întoarceţi lucruri precum fotografia de familie de pe birou, ceasul sau un calendar de pe un perete. În acest fel, ori de câte ori vă veţi uita la aceste lucruri, creierul se va concentra să-l interpreteze, sporind astfel vigilenţa.

Experimentaţi diferite alimente noi

Dacă sunteţi printre cei care comandă întotdeauna acelaşi fel de mâncare, este timpul pentru o schimbare. Există un motiv în spatele acestei situaţii. Încercarea unui nou fel de mâncare va solicita creierului să-şi activeze receptorii pentru a simţi gustul şi mirosul noului preparat.

Citiţi cu voce tare

Ar putea dura câteva minute în plus, dar merită. Într-una dintre demonstraţiile de imagistică, 3 zone ale creierului au fost activate ori de câte ori cuvintele citite erau rostite cu voce tare. Ascultarea audiobook-urilor are efect echivalent asupra creierului. Citind cu voce tare, avem tendinţa să folosim simultan diferite circuite ale creierului nostru.

Hrăniţi-vă creierul

Este foarte important să includeţi în alimentaţie cantitatea esenţială de vitamine şi grăsimi pentru a vă hrăni creierul. Alimentele care cresc puterea creierului sunt nucile, uleiul de nucă de cocos, turmericul, afinele, ouăle, broccoli şi avocado. Socializaţi Dacă nu socializaţi, există riscul să vă fie afectată capacitatea cognitivă. Pur şi simplu încercaţi să interacţionaţi cu prietenii, vecinii, colegii sau chiar doamna de la casa supermarketului pe care îl frecventaţi.

Utilizaţi-vă toate simţurile simultan

Încercaţi să faceţi activităţi care necesită implicarea tuturor simţurilor dintr-o dată. Unele dintre aceste exerciţii includ călătoriile, grădinăritul, luatul notiţelor într-o întâlnire, îngrijirea copiilor în timpul gătitului etc. Într-un cuvânt, este vorba de multitasking. Nu numai că îţi vei îmbunătăţi atenţia, dar îţi vei îmbunătăţi şi abilităţile de concentrare.

Sursa:adevarul