Comoară descoperită în Maramureș de trei tineri

Trei tineri au descoperit o adevărată ,,comoară” în Maramureş cu ajutorul detectoarelor de metale. Vlad Sarmaşi, Vasile Ovidiu Papuc şi Lucian Onea au găsit pe 1 iulie, într-o zonă împădurită din Remetea Chioarului, 20 de monede din argint şi un vârf de suliţă din fier.

La scurt timp după descoperirea „comorii”, tinerii au predat obiectele primăriei ce le-a transmis mai departe către Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural.

Monedele ce au ajuns în final la Muzeul de Istorie şi Arheologie au în jur de 3-4 grame şi o vechime de peste 1800 de ani.

„Aceste monede cu Împăratul Hadrian sunt cele mai timpurii. Ştim că este Hadrian pentru că scrie toată titulatura imperială: Hadrianus Augustus. Este un tezaur excepţional pentru că provine dintr-o zonă în care nu se cunosc descoperiri din această epocă. Practic, umple un gol în istoria Maramureşului”, a declarat arheologul Marius Ardeleanu pentru Direct MM.

El a mai adăugat că, în acele vremuri, cu aceşti bani puteai să-ţi cumperi 40 de kilograme de peşte, 10 litri de vin sau trei perechi de încălţăminte. După realizarea tehnicilor de conservare, artefactele vor fi prezentate publicului în cadrul Muzeului de Istorie şi  Arheologie.

sursa: descopera.ro

Credit foto: Vasile-ovidiu Papuc/Facebook