Şahişti CELEBRI. Cât de bine cunoaşteţi pe marii şahişti ai lumii?


“Șahul este un mod de viață, o lume închistată în 64 de pătrățele, o fascinație ireală” – Larry Evans

Pasionaţilor de şah le propunem un test de cultură generală alcătuit din întrebări referitoare la marii şahişti ai lumii.

1. Cine a fost primul campion mondial oficial la şah?

a) Emanuel Lasker

b) José Raúl Capablanca

c) William Steinitz

2. Ce naţionalitate avea Paul Morphy?

a) englez

b) german

c) american

3. În ce ţară a murit Bobby Fischer?

a) Islanda

b) SUA

c) Brazilia

4. Pe cine a învins Gary Kasparov în finala din 1985?

a) Anatoly Karpov

b) Tigran Petrosian

c) Vladimir Kramnik

5. Cine este actualul campion mondial la şah?

a) Magnus Carlsen

b) Fabiano Caruana

c) Wesley So

6. În câte mutări a fost învins Kasparov de computerul Deep Blue, în ultima partidă a meciului din 1997?

a) 38

b) 19

c) 8

7. Ce titlu a avut Elisabeta Polihroniade?

a) maestru

b) maestru internaţional

c) mare maestru internaţional

8. În ce ţară s-a născut Mikhail Tal?

a) Estonia

b) Lituania

c) Letonia 

9. Cine a fost următorul campion mondial, după Boris Spasski?

a) Tigran Petrosian

b) Bobby Fischer

c) Anatoly Karpov

10. Cine este campionul mondial care a deţinut pentru cel mai mult timp acest titlu?

a) Emanuel Lasker

b) Anatoly Karpov

c) Alexander Alehin

Răspunsuri corecte: 1 – c, 2 – c, 3 – a, 4 – a, 5 – a, 6 – b, 7 – c, 8 – c, 9 – b, 10 – a.

Sursa:adevarul