Peisaje de poveste – Ţara noastră ascunde trei locuri mai puţin cunoscute, dar unice în lume!

Tara noastra ascunde multe locuri de o frumusete ireala, care par desprise din povesti si sunt putin cunoscute.

Podul lui Dumnezeu

Imagini pentru Podul lui Dumnezeu  Imagini pentru Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele) este unicul pasaj natural rutier functional la nivel national, traversat de DJ 670 Baia de Arama-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Pesterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al tarii si al doilea ca marime din Europa (30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 m grosime), dar singurul din lume deschis traficului rutier (inclusiv de mare tonaj). Ca alcatuire petrografica prezinta o structura masiva de calcare stratificate in bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflandu-se intr-o stare de conservare mult mai buna decat cea din amonte.

Legende:

Din batrani se povesteste ca, aici locuia Dracul, oamenii rugandu-se lui Dumnezeu sa-i scape de el. Atunci, Dumezeu, a lovit cu palma in tavanul pesterii, unde locuia Diavolul, care s-a prabusit peste intrare. Dar Dracul a scapat, iesind pe cealalta gura a pesterii si s-a agatat cu ghearele de varful Dealul Pesterii.Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stanca, ce-i poarta numele: Stanca Dracului.

Alta legenda spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfantul Nicodim sa treaca prin Tismana dupa ce oamenii l-au alungat din comuna, punandu-i in traista o gaina cu gatul taiat, o paine si un cutit, acuzandu-l de furt. Pe la anul 1370, calugarul era in cautarea unei cascade care i s-a aratat in vis si deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire.Din Ponoarele, a plecat la Tismana, unde a ridicat manastirea (Manastirea Tismana). Inainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Si chiar asa s-a intamplat, pentru ca pe cursul ei s-au construit 8 mori,iar in ea nu traieste nici un peste.

O alta legenda spune ca podul a fost construit de Hercule.

Gradina Zmeilor

Imagini pentru Gradina Zmeilor  Imagini pentru Gradina Zmeilor  Imagini pentru Gradina Zmeilor

Gradina Zmeilor (monument al naturii) este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic), situata in judetul Salaj, pe teritoriul administrativ al comunei Balan.

Rezervatia naturala Gradina Zmeilor a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate) si se intinde pe o suprafata de 3 hectare.

Arealul „Gradina Zmeilor” prezinta o zona naturala (din Podisul Somesan, subunitate geomorfologica a Depresiunii colinare transilvane), ce cuprinde un ansamblu neregulat de stanci (Fata Catanii, Zmeul si Zmeoaica, Mosu, Calugarii, Capitanul, Acul Cleopatrei, Soldatii, Eva, Dorobantul, Degetelul, Sfinxul), cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stancoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”.

Formatiunile geologice (atribuite perioadei holocenului) alcatuite din gresii (de culoare cenusiu-galbuie) cu intercalatii de microconglomerate, s-au format prin actiunile repetate ale aerului (inghet-dezghet, vant, temperatura), apei (spalare, siroire) si a proceselor gravitationale (prabusiri, surpari) desfasurate de-a lungul timpului.

Lacul cu vartej

Imagini pentru Lacul cu vartej

Lacul de acumulare Vida este un lac artificial realizat pe Raul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m. inaltime.

Barajul Vida este un baraj de anrocamente de 10 m inaltime, cu o lungime la coronament de 70 m. Pentru evacuarea debitelor maxime, barajul a fost prevazut cu un deversor tip palnie. Barajul a fost terminat in anul 1967.

Pe locul actual al barajului inainte de 1967 se afla cea mai veche moara din satul Luncasprie, numita moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar doua case, a morarului si fiului acestuia.

Din locul acesta se putea ajunge pe o poteca ingusta in satul Racas, sat aflat foarte sus intre dealuri.

Lacul de acumulare are un volum de 0,4 milioane m3 si o suprafata de 6 ha. O curiozitate turistica a acestui lac o reprezinta palnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul cand sunt precipitatii abundente in zona.

Sursa:bzi