Află ce NU se mănâncă de Ziua Crucii! Ce este bine să faci în această zi

Imagini pentru ziua crucii

În fiecare an, pe 14 septembrie, credincioşii prăznuiesc Înălţarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători creştine. Ea ne aminteşte de patimile şi de moartea Mântuitorului pe Golgota – Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi înălţarea ei în faţă poporului de către episcopul Macarie al Ierusali­mului, în ziua de 14 septembrie în anul 335.

Imagini pentru ziua crucii

Ce nu se mănâncă de Ziua Crucii

Dacă vrei să cinsteşti aşa cum se cuvine această sărbătoare, este important să afli ce nu se mănâncă de Ziua Crucii. Această zi este una grea, în special pentru persoanele mai pofticioase, luând în considerare că impune post aspru şi renunţarea la anumite alimente. Mai mult de atât, pe 14 septembrie credincioşii ar trebui să evite activităţile gospodăreşti ori munca la câmp. După cum spuneam, legat de capitolul restricţii culinare, nu este indicat să consumi: prune, pepeni, usturoi, nuci, peste şi alte alimente care seamănă cu o cruce.

Persoanele care au organismul mai puternic pot să urmeze un post negru în această zi sfânta. De asemenea, postul trebuie să fie însoţit de rugăciuni spuse din suflet. Se spune că, dacă cinsteşti în acest mod sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci, vei fi ferită de boli ori te vei vindecă de unele de care deja suferi. În plus, de Ziua Crucii chiar este recomandat să aduni anumite plante de leac (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic) pe care trebuie să le duci la biserica pentru a fi sfinţite. De altfel, această este ultima în care mai poţi să culegi astfel de plante.

Ziua de 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci – Ziua Crucii, este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Potrivit tradiţiilor, de Înălțarea Sfintei Cruci, se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic) împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea părul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. Tot de Înălțarea Sfintei Crucii, în Bucovina oamenii atârnau în ramurile pomilor fără de rod cruci de busuioc sfinţit, crezând că astfel vor avea parte de recoltă bogată în toamna viitoare.

Sursa:realitatea/antena3