„Corturile dragostei” sau cum începe anul universitar în China

Odată cu începerea noului an universitar, mai multe facultăţi din China sunt primitoare nu numai faţă de noii boboci, dar şi faţă de părinţii lor.
Mai multe facultăţi din China au înfiinţat, în sălile de sport şi pe culoare, tabere de corturi pentru părinţii care-şi însoţesc copiii, proaspăt studenţi în anul I, la universitate. Deşi aşa-numitele „corturile dragostei“ (tents of love) sunt considerate, de internauţi, o dovadă de iubire din partea părinţilor protectivi, profesorii dezbat dacă nu cumva această practică subminează, de fapt, capacitatea tinerilor născuţi după ’90 de a fi independenţi, scrie qz.com Cele mai multe familii chineze au un singur copil, ca urmare a „politicii unui singur copil“, o decizie guvernamentală din 1979 care prevedea limitarea numărul de naşteri (în 2015, China a renunţat la legea privind unicul copil), astfel că despărţirea poate fi dureroasă pentru mulţi părinţi. Şederea lor în corturi se prelungeşte, în unele cazuri, chiar şi pentru o săptămână. Despărţirea e grea Camparea în universităţi a părinţilor e un fenomen relativ nou în China, dar care capătă amploare an de an.

În 2012, universitatea Tianjin a fost prima instituţie care a asigurat un spaţiu dotat cu 200 de corturi. Alte şcoli au urmat exemplul, cum ar fi Universitatea Politehnică Nord Vestică din  Xi’an şi Universitatea Shantou din provincia sud-vestică Guangdong, care le oferă oamenilor facilităţi de cazare decente – apă, aer condiţionat şi cabine de duş. Altele, au organizat camere de dormit imense în sălile de sport. Anul acesta, de pildă, la Shantou, au fost montate 28 de corturi pe un hol al universităţii.  Sala cu corturi de la Universitatea Tianjin Foto Getty Huang Yiming şi-a luat două zile libere – fără a fi plătit! – de la fabrica în care lucrează pentru a-şi însoţi, în Shantou, singurul fiu, admis la o facultate de inginerie. Nu şi-ar fi permis cheltuielile pentru a sta o noapte la un hotel sau o pensiune din jurul şcolii – care oricum erau ocupate de părinţi în aceeaşi situaţie ca el – aşa că a „campat“ pentru o noapte într-unul dintre corturile oferite gratis de universitate.

Related image

„Corturile sunt destul de comode chiar şi fără perne – au saltele şi aer condiţionat, ceea ce e foarte în regulă“, a spus Huang Zonghai pentru qz.com. Studentul însoţit la facultate de 14 rude Unii dintre boboci se simt copleşiţi de grija exagerată a părinţilor,  pe când cei mai mulţi apreciază eforturile acestora. Yvonne Wong, în vârstă de 22 de ani, singurul copil din familia ei, îşi amintea cum mama ei a venit împreună cu ea în urmă cu patru ani ca să se înscrie în anul I la Universitatea Normală Sudică din Guangzhou. În curând, studenta va începe în curând un program de masterat în Hong Kong şi şi-ar fi dorit ca părinţii ei să fie alături de ea încă o dată. ” „Am foarte multe lucruri de transportat şi am nevoie de ajutorul lor “, a spus Wong .

De asemenea , a adaugat ea, „părinţii ar putea vedea cum arată universitatea şi s-ar simţi mândri“. 28 de corturi au fost instalate pe un culoar din Universitatea Shantou Foto Chenghao Huang De multe ori, noii studenţi din China nu sunt însoţiţi doar de părinţii lor. Vin cu mătuşi, unchi, bunici şi veri. Anul trecut, un student de la Universitatea Anhui a venit cu 14 membri ai familiei. Aşa, pentru susţinere morală. Facultatea i-a pozat şi au publicat fotogrfia pe reţelele de socializare. Reuniune de familie la începutul anului universitar Foto Anhui University Official Weibo După ce-şi lasă copiii la şcoală, părinţii se întorc acasă şi aşteaptă vacanţa dintre semestre ca să-i revadă. Până atunci, ca de obicei, îi sună zilnic să-i întrebe dacă au mâncat bine la prânz.

sursa: adevarul.ro