Ieșenii vor fi mult mai în siguranță. Primăria va crea un centru unic de monitorizare și intervenție

Este vorba de sistemul de supraveghere al Poliţiei Locale, de Centrul de monitorizare al CTP, de sistemul de supraveghere din fiecare piaţă, şi de biroul de management al traficului. Acestea au acum sedii diferite, toate urmând a fi unificate în „Piramida lui Dubeţ”.

Municipalitatea ieşeană va crea un centru unic de monitorizare şi intervenţie, care va avea sediul la „Piramida lui Dubeţ“, clădirea Primăriei din Şoseaua Naţională nr. 43.

Centrul va cuprinde sistemul de supraveghere video gestionat acum de Poliţia Locală, alături de Centrul de monitorizare al CTP, sistemul de supraveghere din fiecare piaţă din oraş, dar şi biroul de management al traficului. Lucrarea va fi finanţată din fonduri proprii şi presupune relocarea primelor trei centre menţionate, în condiţiile în care biroul de trafic se află deja la „Piramida lui Dubeţ“.

Într-o primă etapă a proiectului se va reloca Centrul de Monitorizare şi Intervenţie al Poliţiei Locale, instituţie din subordinea Primăriei care are peste 50 de camere de supraveghere în diverse intersecţii din oraş. Ulterior, va veni rândul centrului de monitorizare al CTP, şi, în final, vor fi relocate echipamentele centrului Ecopiaţa SA.

Deocamdată, municipalitatea va cheltui circa 5.000 euro pentru proiectarea lucrărilor, iar, odată întocmite aceste documentaţii, se va putea stabili şi valoarea totală a investiţiei. În vară, Primăria a în­cercat să contracteze un proiectant, dar licitaţia a fost anulată. Acum, municipalitatea aşteaptă oferte până cel târziu pe 2 noiembrie.

O altă procendură reluată zilele trecute de Primărie face referire la proiectarea lucrărilor de construire a unui centru social în zona Cicoarei. Obiectivul ar urma să fie construit în apropiere de Ştrandul Municipal şi va deservi circa 5.000 de persoane, 766 dintre acestea fiind în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Centrul multifuncţional va avea minimum 1.900 mp, un scuar în jurul clădirii de aproximativ 800 mp, alei pietonale în curtea centrului de 200 mp, cale acces auto spre clădire şi parcare în incintă de 300 mp, parc de joacă şi activităţi educative/sportive.

Pentru realizarea centrului, Primăria are la dispoziţie o suprafaţă de 7.700 mp. Valoarea contractului de proiectare a lucrărilor se ridică la peste 184.000 lei, iar documentaţiile trebuie întocmite în maximum trei luni. Lucrările de construire a centrului ar urma să fie finanţate cu fonduri europene nerambursabile.

sursa: ziaruldeiasi.ro