Centralele termice în condensare pot reduce cu 20% factura la căldură pe timp de iarnă

Românii care au centrale termice mai vechi de zece ani ar trebui să pună deja bani deoparte pentru unele noi. Nu doar că aparatele învechite au un consum mai mare, dar generează şi pierderi de căldură. Pe piaţă există, deja, soluţii mai eficiente, pentru ca în sezonul rece factura la încălzire să fie redusă chiar şi cu 20 la sută.

Alexandru Tenea este racordat de zeci de ani la centrala termică a blocului. Însă, aparatele vechi le aduc românilor pagube de zeci de lei în fiecare lună, în sezonul rece.
Au un randament de 80%. În timp ce eficienţa centralelor noi este mai bună.

Centralele în condensare, de pildă, costă mai mult, dar investiţia este mai repede amortizată. Consumă mai puţin şi încălzesc locuinţa mai rapid. Preţul mediu de achiziţie a acestui tip de centrală variază între 3.000 şi 3.200 de lei.

ANDREI BEJAN, reprezentantul unui distribuitor: Dacă vorbim de o casă de aproximativ 150 de metri pătraţi cu patru persoane, costurile pe sezonul de iarnă sunt undeva la 3.500-4.000 de lei şi cu o centrală în condensaţie putem să le reducem undeva cu 20 la sută, 25 la sută, deci undeva cu 700, 800 de lei pe sezon. 

În secolul tehnologiei  şi încălzirea poate fi controlată de la distanţă.

CĂTĂLIN DRĂGULEANU, reprezentantul unui producător: Termostate mult mai avansate, cu fir sau fără fir, dar în ultima perioadă tot mai des solicitate sunt centralele care pot fi comandate de la distanţă, printr-o aplicaţie mobilă. 

Defecţiunile constante în modul de funcţionare a centralei sau pompele de circulaţie învechite sunt primele semne că centrala trebuie schimbată, spun specialiştii.