Un oraș aproape în ruine așteaptă o investiție imensă

Unul dintre cei mai importanți jucători europeni din zona echipamentelor mari pentru industria nucleară și energetică(foto), Walter Tosto, se află aproape de finalizarea unei investiții în Oltenița, fost centru industrial important, intrat însă în deceădere după închiderea laminorului din localitate. Pentru populația Olteniței, majoritatea angajată în București sau alte localități apropiate, este o veste cum nu se putea mai bună, după cumj spune și primarul din localitate, care amintește că este, probabil, cea mai importantă investiție din ultimii 20 de ani.

Walter Tosto Bucureşti, producător de echipamente de mari dimensiuni pentru industria nucleară şi energetică(foto), are în construcţie o nouă unitate de producţie la Olteniţa(una dintre cele mai sărace regiuni din ţară), în Călăraşi, pe malul Dunării.

Fabrica va avea acelaşi profil ca cea de pe platforma IMGB din Bucureşti(fosta FECNE), dar, în plus, va beneficia de avantajul unei logistici mai bune, dat fiind că Dunărea, aflată la doi paşi, va permite un transport mai rapid către Constanţa şi la o capacitate mai mare decât  în cazul Bucureştiului.  Va putea aşadar să producă piese chiar mai mari decât la IMGB, unde Pur şi simplu, piesa iese din fabrică şi este urcată pe barjă, care apoi o duce în Constanţa. Timpii şi costurile de deplasare scad, deci creşte eficienţa societăţii. Despre acest lucru vorbeşte şi Luca Tosto, CEO WTB. “(fabrica din Olteniţa – n.r.)are o suprafaţă acoperită de 7.700 mp şi o suprafaţă descoperită de 72.000 mp, în perimetrul căreia se utilizează transportoare autopropulsate, macarale mobile şi rampe de acces la fluviul Dunărea, pentru operaţiunile logistice”, spune Tosto.

Directorul italian nu precizează dimensiunea investiţiei, dar luând în considerare suprafaţa fabricii, echipamentele ce vor fi aduse la Olteniţa pentru a putea produce, precum şi costurile adiacente,  este de aşteptat ca aceasta să fie de câteva milioane, dacă nu zeci de milioane de euro.

Walter Tosto are nevoie să se extindă pentru că doar fabrica din Bucureşti nu poate face portofoliului de comenzi pe care îl deţine. Italienii lucrează doar pentru export deocamdată, dar oportunităţi interne există şi vor să le fructifice. “România are o poziţie geografică avantajoasă, dar infrastructura de transport rutier nu este pe deplin adecvată pentru livrarea echipamentelor supradimensionate, totuşi, datorită fabricii noastre de la Olteniţa, care este conectată direct cu fluviul Dunărea şi Marea Neagră, suntem capabili să livrăm produsele noastre în toată lumea, utilizând căile fluviale şi maritime de transport”, arată Luca Tosto. Potrivit acestuia, acum, toată cifra de afaceri a fabricii din Bucureşti – 157 de milioane de euro anual  – este realizată din contracte la export. Nu se fac livrări în ţară. Dacă marile proiecte de investiţii ale României, acum pe tapet, vor deveni realitate, atunci WTB poate deveni furnizor. Potenţiale există  în fabricarea echipamentelor pentru retehnologizarea unităţii nucleare 1 de la Cernavodă(FECNE a lucrat la echiparea iniţială a reactoarelor 1 şi 2), precum şi producţia noilor unităţi nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă(investiţie potenţială de 7 miliarde de euro, cu un partener chinez deja seletat), reactorul nuclear Alfred de la Piteşti (cu răcire prin plumb), pentru industria chimică (Oltchim Râmnicu Vâlcea,  Borzeşti) şi pentru centrala electrică de la Iernut, proprietatea Romgaz, acum în construcţie.

Ca peste tot în economia românească, şi în industria grea găsirea forţei de muncă este o problemă. Cu atât mai mult a celei calificate. Italienii au gasit soluţia calificării în fabric a personalului existent şi a celui potential. ‘’Compania a înfiinţat un parteneriat cu Universitatea Politehnică din Bucureşti şi şcoli profesionale locale pentru a realiza programe de pregătire foarte specializate şi pentru a recruta, ulterior, studenţii merituoşi”, arată reprezentanţii WTB.

sursa: capital.ro