Impozit auto 2019 – cât trebuie să plătim și care este termenul-limită

Posesorii de autoturisme trebuie să-și facă de pe acum calculele pentru plata impozitului auto 2019, acesta variind în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Dacă suma este achitată într-un timp cât mai scurt, vorbim și despre o bonificație considerabilă.

Conform Libertatea, posesorii de autoturisme care plătesc impozitul auto 2019 până pe 31 martie beneficiază de o reducere de până la 10% din valoarea acestuia. Discountul concret variază de la o localitate la alta, dar 10% este pragul maxim la nivel național.ADVERTISING

Impozitul pe mașină, care nu trebuie confundat cu taxa auto sau cu timbrul de mediu, se plătește în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului. Cu cât este mai mare motorizarea în ceea ce privește cilindreea, cu atât mai mult vor avea de cheltuit proprietarii.

Impozit auto 2019 – cum se calculează?

Astfel, motocicletele și mașinile cu motor de maximum 1.600 centimetri cubi presupun un impozit de 8 lei pentru fiecare 200 cm³. Spre exemplu, pentru un autoturism cu motor de un litru se va plăti suma de 40 RON.

În cazul capacității cilindrice de 1.601 – 2.000 centimetri cubi, statul percepe un impozit de 18 lei pentru fiecare 200 cm³.

Proprietarii mașinilor cu o capacitate de 2.001 – 2.600 centimetri cubi trebuie să scoată din buzunar câte 72 lei la fiecare 200 cm³.

Suma se dublează pentru autoturismele de 2.601 – 3.000 centimetri cubi – în acest caz, impozitul auto 2019 este de 144 RON pentru fiecare 200 cm³.

Cea mai costisitoare clasă este cea a mașinilor cu motor de 3.001 – 4.000 centimetri cubi, care atrage un cost de 290 lei la fiecare 200 cm³. Peste acest prag se aplică aceeași regulă, tot în funcție de cilindree, desigur.

Proprietarii care beneficiază de locuri de parcare de domiciliu trebuie să le plătească și pe acestea până pe 31 martie, cel târziu. Dacă nu este respectat termenul-limită, locul devine vacant și urmează să fie atribuit altcuiva.

Impozit auto 2019 – cum și unde se plătește?

Taxele pot fi achitate în numerar sau cu cardul (dacă primăria dispune de POS), dar și online prin platforma Ghișeul.ro. Aceasta un poate fi accesată decât în baza unui nume de utilizator și a unei parole, date care se obțin în urma depunerii unei cereri la direcțiile de impozite și taxe locale. De asemenea, trebuie prezentată o copie a buletinului.

Locul de parcare poate fi plătit și prin intermediul stațiilor SelfPay din supermarketuri. Acestea necesită buletinul și sunt active chiar și în zilele în care este închis la direcțiile de impozite și taxe locale. Vă sfătuim să evitați cozile de la instituțiile statului și să plătiți prin mijloacele alternative prezentate mai sus.

Indiferent unde plătiți impozitul auto 2019 și celelalte taxe, păstrați chitanța într-un dosar pentru a evita deteriorarea acesteia.

Sursa: Libertatea