Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Castelul BALCIC, locul de suflet al Reginei Maria – peisaje de vis

Descriere Castelul de la Balcic din Bulgaria este una din marile iubiri ale Reginei Maria. Este locul în care a dorit ca inima ei să rămână pentru totdeauna. Între anii 1913 și 1940, sudul Dobrogei era parte a Regatului României.

După anul 1940, România a pierdut Cadrilaterul și împreună cu el Balcicul, care au trecut sub stăpânirea bulgarilor. Caseta cu inima reginei au fost aduse atunci la Bran. Regina Maria descoperise acest loc mirific la începutul anului 1920, când perioada sa de glorie atingea cote internaționale.

Image result for palatul reginei maria de la balcic

Se îndrăgostise de această regiune de vis, cu vedere la mare, și a ales-o ca reședință de vară pentru familia regală. Terenul pe care se află astăzi acest minunat palat aparținea unui bancher cu numele Chrissoveloni. Construcția edificiului a început în anul 1925 și a durat 4 ani. La indicațiile reginei, arhitecții s-au străduit să îi dea un aspect local, specific caselor de lemn cu etaj proeminent întâlnite pe coasta bulgară a Mării Negre. 

Pe drept cuvânt, regina nu îl considera un palat regal, ci mai degrabă „o casă smerită, țărănească, prin nimic monumentală, dar fără greș, în felul ei”, cum avea să-l descrie în jurnalele ei.

Image result for palatul reginei maria de la balcic

Regina l-a numit „cuibul liniștit”, datorită zonei ferite în care este așezat. Tot din dorința de a simți ocrotirea divină, a cerut ca pe unul din colțurile castelului să fie amplasată o statuie albă cu Fecioara Maria. Frumusețea Castelului Balcic este dată atât de împrejurimile fermecătoare, cât și de stilurile arhitecturale diverse în care a fost construit: stilul maur, stilul mediteraneean, stilul românesc și stilul bulgăresc tradițional. Ușile castelului sunt mari, din lemn. În interior se găsesc oglinzi, scaune și alte piese de mobilier vechi românești. Construcția băii s-a realizat în stil arab. În vitrine regina avea expuse obiecte menite să vorbească despre istoria bogată a acestui loc: relicve de vase antice descoperite în timpul săpăturilor pentru construcția vilei, precum și obiecte cumpărate din diferite zone culturale în care călătorise – Orient și Occident.

sursa: lataifas.ro