România, prezentă la Cannes 2019, inclusiv în competiția pentru Palme d’Or, prin Porumboiu

România este prezentă în selecțiile oficială și paralele ale celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, prin cel mai nou lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, “La Gomerra”, care concurează pentru prestigiosul Palme d’Or, dar și prin programul Romanian Short Waves.

Corneliu Porumboiu se întoarce la Cannes și concurează de data aceasta pentru celebrul Palme d’Or, cu cel mai recent film, “La Goméra/ The Whistlers”, prima peliculă a sa care este realizată și în afara țării și care îi are în distribuție pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Țambrea, dar și pe actorii spanioli Agustí Villaronga, Antonio Buíl și Cristóbal Pinto. Filmările s-au realizat în București, pe insula La Gomera (Spania) și în Singapore.

“Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța El Silbo, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii”, se arată în sinopsisul filmului.

Corneliu Porumboiu a debutat în lungmetraj în anul 2006, cu filmul “A fost sau n-a fost?”, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a obținut premiul pentru debut Caméra d’Or și cel pentru distribuție Label Europa Cinémas.

Totodată, la Cannes va fi prezentat programul de scurtmetraje Romanian Short Waves, în Short Film Corner, un forum dedicat filmelor scurte și promovării tinerelor talente. Programul, prezentat de Asociația Secvențe, este susținut de Institutul Cultural Român, potrivit unui comunicat al instituției. Cele 13 scurtmetraje selectate sunt: “Cadou de Crăciun”, de Bogdan Mureșanu, “Ultimul drum spre mare”, de Adi Voicu, “Today Artist, Tonight Taximetrist”, de Dumitru Grosei, “Washington”, de Gabriel Achim, “Must Love Kubrick”, de Alma Andreescu, “Insula”, de Adina Dulcu, “The Call”, de Anca Damian, “8”, de Mihai Pârcălabu, “Totul e foarte departe, de Emanuel Pârvu, “O moarte in familia mea”, de Andra Tarara, “Drum bun taticule”, de Bianca Sescu, “Bestia”, de Andreea Lăcătuș, “Voci netăcute”, de Ioana Mischie.

Totodată, în cadrul la Semaine de la Critique va fi proiectat filmul “Ultimul drum spre mare”, un scurtmetraj de Adi Voicu. Acțiunea filmului se petrece intr-un compartiment al unui tren ce circulă spre litoral. Cei șase pasageri discută despre diverse subiecte, dar la un moment dat o suspiciune face ca totul să scape de sub control.

Fondată în 1962 de sindicatul criticilor de film din Franța, secțiunea Semaine de la Critique se concentrează pe descoperirea de noi talente în cinema. “Ultimul drum spre mare” este al doilea scurtmetraj de ficțiune din cariera regizorului, care a mai realizat până în prezent filmul “Ceața”, premiat la Angers și la Sankt Petersburg, și mai multe documentare.

Nu în ultimul rând, România este prezentă la Cannes 2019 prin regizorul, scenaristul și producătorul Cătălin Mitulescu, în calitate de membru al juriului secțiunii Cinefondation si de scurtmetraje. Cariera de regizor a lui Cătălin Mitulescu a debutat cu selecția la Cannes a primelor două scurtmetraje, iar cel de-al treilea, “Trafic”, a fost laureat cu Palme d’Or în 2004. De asemenea, lungmetrajul “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard la Cannes, la fel și următorul său film, “Loverboy”.

Povești despre crime, vedete, Hollywood, islamismul radical și lecțiile oferite de istorie sunt în meniul celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfășura în perioada 14 – 25 mai.

Regizorul american Jim Jarmusch vine cu o comedie cu zombi, “The Dead Don’t Die”, care va fi proiectată în deschiderea evenimentului. Printre regizorii care concurează pentru Palme d’Or se numără și Quentin Tarantino, cu “Once Upon a Time in Hollywood”, Pedro Almodovar, cu “Pain and Glory”, Ken Loach, cu “Sorry I Missed You”, Jean-Pierre și Luc Dardenne, cu “The Young Ahmed”.

Actrița americană Elle Fanning și cineaștii grec Yórgos Lánthimos și francez Robin Campillo se numără printre membrii juriului internațional al festivalului, prezidat de regizorul mexican Alejandro González Iñárritu. Lor li se vor alătura creatorul de benzi desenate și regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista și regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski și actrița și regizoarea Maïmouna N’Diaye, din Burkina Faso.

În 2018, premiul Palme d’Or a revenit producției japoneze “Shoplifters”, de Kore-eda Hirokazu, care ulterior a fost nominalizată la premiul Oscar pentru film străin.