S-a deschis autostrada electrică! Vehiculele eco se încarcă din mers

Germania își modernizează infrastructura pentru a reduce cât mai mult emisiile de CO2. Cea mai recentă măsură luată în acest sens o reprezintă autostrada electrică, proiect inaugurat la începutul lunii mai.

Mai precis, compania Siemens a instalat linii electrice aeriene deasupra unei autostrăzi din Germania, cu scopul alimentării camioanelor hibride. Sistemul se desfășoară deocamdată pe o distanță de 10 km, dar rețeaua ar putea fi extinsă în viitorul apropiat, dacă se dovedește a fi o investiție rentabilă.

Guvernul german a cheltuit aproximativ 70 de milioane de euro pentru realizarea acestei porțiuni de drum electrificat între aeroportul din Frankfurt și orașul Weiterstadt, sumă care acoperă și dotarea camioanelor cu captatoarele necesare conectării la rețeaua energetică.

Cât de rentabilă este autostrada electrică?

Siemens, compania care a dezvoltat tehnologia eHighway, estimează că ar fi nevoie de electrificarea a 30% dintre autostrăzile țării pentru ca emisiile de CO2 să se reducă anual cu milioane de tone. În aceste condiții, autostrada electrică ar fi avantajoasă financiar și pentru proprietarii de camioane, care ar economisi combustibil în valoare de 20.000 de euro la fiecare 100.000 de kilometri parcurși.

Un proiect similar, dar mai avansat tehnologic, este în plină dezvoltare pe insula suedeză Gotland. Acolo, un „drum inteligent” de 1,6 km va încărca wireless bateriile tuturor mașinilor electrice care circulă pe el.