Fenomenul Fake News înflorește pe rețelele sociale

Platformele de social media sunt desemnate ca fiind principalele responsabile pentru răspândirea de “infox” de către o majoritate covârşitoare (82%) dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj Ipsos pentru think-tank-ul canadian Centre for International Governance Innovation.

Trei sferturi (77%) dintre utilizatorii de Facebook chestionaţi au declarat că au văzut circulând informaţii total sau parţial false, potrivit sondajului. Această cifră scade la 62% în rândul utilizatorilor de Twitter.
Majoritatea internauţilor din Egipt (60%), Nigeria (58%), India (52%), China (56%), Mexic şi Hong Kong au fost induşi în eroare de aceste informaţii false.
În schimb, doar 38% dintre francezi şi 36% dintre americani au declarat că au crezut “câteodată” sau “adesea” informaţii false. În Pakistan, ţara cea mai sceptică conform acestui sondaj, această proporţie se ridică la 26%.
Majoritatea respondenţilor au declarat că doresc să se promoveze o educare a utilizatorilor faţă de ştirile false şi o moderaţie a conţinuturilor de către platformele de social media pentru a combate răspândirea informaţiilor înşelătoare.
Sondajul a fost realizat în rândul a 25.229 de internauţi chestionaţi între 21 decembrie 2018 şi 10 februarie 2019 în 25 de ţări, între care Franţa, Statele Unite, Brazilia, India, Turcia şi Nigeria, şi comportă o marjă de eroare de plus/minus 3,5 puncte procentuale.
În 21 dintre aceste ţări a fost utilizat un sondaj online, în timp ce în Kenya, Nigeria, Pakistan şi Tunisia persoanele au fost chestionate faţă în faţă (marja de eroare plus/minus 3,1 puncte procentuale).

sursa: realitatea.net