Cod portocaliu de inundaţii în şase judeţe din ţară. Alte 28 de judeţe, sub avertizare cod galben

Hidrologii au emis, vineri, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din şase judeţe din ţară, valabilă de sâmbătă dimineaţa până duminică, la ora 12.00. Potrivit specialiştilor, alte 28 de judeţe sunt sub avertizare Cod galben de vineri seara până duminică la prânz.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, care intră în vigoare sâmbătă, la ora 9.00, şi este valabilă până duminică, la ora 12.00. Aceasta vizează râuri din bazinul hidrografic Olt, din judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu, dar râuri şi din bazinele hidrografice Argeş şi Dâmboviţa, din judeţele Argeş şi Dâmboviţa.

Potrivi hidrologilor, alte 28 de judeţe sunt sub avertizare Cod galben de vineri, de la ora 21.00, până duminică, la ora 12.00.

Sunt vizate râuri din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Cluj, Bihor, Hunedoara, Arad, Mureş, Harghita, Sibiu, Alba, Timiş, Caraş Severin, Covasna, Braşov, Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Neamţ, Bacău, Suceava, Galaţi, Vaslui, Constanţa şi Tulcea.

Potrivit hidrologilor, în aceste zone, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite cu posibile depăşiri ale cotele de apărare.