Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Stațiunile de pe litoral care au cea mai bună apă pentru scăldat. Raport al Comisiei Europene

Mai bine de 75 la sută din zonele de scăldat ale României au o calitate excelenta a apei.

Informația apare într-un raport al Comisiei Europene – care vorbește și despre o îmbunătățire continuă a condițiilor de îmbăiat, în Marea Neagră. Potrivit cercetătorilor, de zece ani apele din zona litoralului românesc nu au mai fost atât de curate.

Raportul care vorbește despre calitatea apelor în care este permis înotul a fost întocmit de Agenția Europeană de Mediu pe baza probelor luate de direcțiile de sănătate publică.

Specialiștii au analizat prezența în apă a bacteriei E coli, dar și a altor bacterii care pot afecta sănătatea oamenilor.

În cazul României, cercetarea arată că aproape toate cursurile de apă au o calitate bună pentru îmbăiere. Marea Neagră, de la nord la sud, a primit calificativul excelent.

Dacă în 2007 puține ape din România îndeplineau standardele de îmbăiere, din 2012 – susțin experții – majoritatea s-au curățat.

Pe litoral, apa este excelentă pentru scăldat în zona plajelor din 2 Mai, Venus, Costinești, Eforie, Constanța, Mamaia, Năvodari și Vadu.

″În ultimii ani se manifestă o tendință evidentă de îmbunătățire a calității apelor marine în general și a apelor de îmbăiere în particular. Această tendința de îmbunătățire s-a menținut practic din ultimii opt ani și sigur își menține ritmul în ultimii ani mai evident decât în perioada anterioară”.

Dan Vasiliu, Director geoecomar Constanța: “Se remarcă, din punct de vedere fizicochimic o scădere a concentrației azotaților în general oricum calitatea este mult îmbunătățită comparativ cu anii 2000”.

Analizele privind calitatea apei mării se fac de medicii de la DSP Constanța și de specialiștii Institutului Grigore Antipa o dată la două săptămâni.

sursa: stirileprotv.ro