Despre impozitarea pensiilor- interviu cu dl Conf.Univ. Dr. Liviu Filip

Reporter: Domnule Profesor, ați asistat în ultimii ani la discuții privind impozitarea pensiilor speciale. Ce părere aveți despre inițiativa Parlamentului în acest sens?

Raspuns: Încă din anul 2015, atât Societatea Civilă cât și autoritățile statului au constatat un mare dezechilibru în materie de pensie, cauzat de diferențierea între pensiile contribuabililor și cel al pensiilor speciale.

La momentul respectiv am afirmat că problema pensiilor speciale este ”un cartof fierbinte!” care, a fost aruncat de la Guvern la Guvern și care, nu a făcut decât să nemulțumească Societatea Civilă cât și marea majoritate a pensionarilor care-și primesc pensia pe baza contributivității.

Trebuie să recunoaștem că există o mare nedumerire în ceea ce privește stabilirea punctului de pensie fundamentat pe salariu și perioada de cotizare, astfel încât chiar și în condiții identice există diferențe între pensia pe care o încasează unii pensionari.

În acești ultimi ani, nu am găsit argumente pertinente în ceea ce privește dreptul la pensii speciale, dar trebuie să recunoaștem că pensiile speciale se aplică în domenii în care și salarizarea este foarte ridicată raportată la salariul minim și mediu.

Ca un derivat de la principiul contributivității, eu cred că:

  • la venituri mari coroborat cu stagiul de cotizare de 30 de ani rezultă o pensie mare, fără a fi necesară o pensie specială;
  • nu poți să ai o pensie specială mai mare decât media salariului pe ultimele 6 luni, evident fiind vorba și de un pic de fraudă în ceea ce privește sporurile, indemnizațiile etc.

Reporter: Ce părere aveți despre această inițiativă privind impozitarea pensiilor în concret?

Răspuns: Categoric este ”PROASTĂ!!!”

Vă rog, să observați că, se bate moneda pe impozitarea pensiilor speciale, când de fapt și de drept, în urma adoptării lui vor fi impozitate toate pensiile. Întrebarea mea firească este de ce nu se impozitează doar pensiile speciale?

Cunosc personal o fostă doamnă învățătoare, actualmente pensionară, care are o pensie aproximativ de 2200 lei și este foarte revoltată că după 41 ani de muncă i s-a stabilit această pensie, pe baza contributivității deci, NU trebuie impozitat nici măcar un leu!!!

Tot domnia sa, apreciază că statutul de pensionar este valabil pentru toți indiferent de locul unde ai lucrat și, nimeni nu trebuie să aibă mai multe drepturi.

În concluzie, apreciez că această lege , având în vedere exemplul dat, va crea un val de nemulțumiri printe cei care au stabilită pensia pe principiul contributivității.

Reporter: Vă mulțumesc!

Răspuns: Cu plăcere!