Scumpiri majore ale RCA pentru unii şoferi. Se schimbă sistemul bonus-malus

Şoferii care provoacă accidente soldate cu vătămări corporale sau cu decese vor fi penalizaţi mai aspru, ceea ce va duce la o creştere uriaşă a preţului la asigurarea auto obligatorie (RCA), arată un proiect de normă lansat în dezbatere publică de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF). În prezent, pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătăţii şi a integrităţii corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane, şoferii sunt penalizaţi prin majorarea primei de asigurare cu numai două clase bonus-malus pentru fiecare eveniment.

Conform modificărilor, prima de asigurare se va majora cu patru clase pentru fiecare accident soldat cu vătămări corporale sau cu decese. O astfel de modificare va duce la creşterea cu 40% a preţului unei asigurări auto RCA pentru aceşti şoferi. Sistemul bonus-malus favorizează şoferii disciplinaţi şi îi penalizează pe cei nedisciplinaţi. El include 8 clase de bonus (B) şi 8 de malus (M). Şoferii care nu au provocat niciun accident în anul anterior încheierii asigurării primesc două clase bonus, ceea ce le aduce o reducere a preţului la reînnoirea poliţei RCA. În schimb, petru şoferii care au fost implicaţi în evenimente rutiere în anul anterior fiecare daună aduce retrogrdarea cu două clase de malus şi, în mod evident, scumpirea poliţei RCA. Reducerea maximă (bonusul) de care un asigurat poate beneficia este de 50%, în timp ce penalizarea maximă (malusul) care poate fi aplicată este de 180%. La stabilirea unui malus contează data plăţii daunei şi nu data producerii acesteia sau persoana care a condus vehiculul. Clasa B0 este atribuită unui asigurat nou, fără istoric de daune. Proiectul pus în dezbatere mai vine cu o serie de modificări. De exemplu se introduce acum şi posibilitatea completării formularului de „Constatare amiabilă de accident” prin intermediul unei aplicaţii electronice agreate în comun de către asigurătorii RCA.

Totodată, este clarificat termenul în care informaţiile cu privire la încheierea contractelor RCA şi daunele avizate sunt transmise către baza de date cu asigurările RCA încheiate pe teritoriul României (baza de date AIDA ce este dezvoltată şi administrată de către BAAR). De asemenea, sunt clarificate şi condiţiile în care contractele RCA pot rămâne în vigoare în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului asigurat şi în special în cazul vehiculelor pentru care este efectuat transferul de proprietate ca urmare a încetării unui contract de leasing financiar, precum şi modul de evaluare a prejudiciilor pentru lipsa de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia prin stabilirea documentelor în baza cărora contravaloarea acestor prejudicii poate fi solicitată şi clarificarea modului de calcul a perioadei pentru care se acordă despăgubiri.

sursa: adevarul.ro