Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Eclipsa de Soare din 14 decembrie 2020. Zonele de pe glob de unde va fi vizibilă

O eclipsă de Soare totală va avea loc la 14 decembrie 2020, la nodul descendent al Lunii pe orbită. În ce zone va fi vizibilă eclipsa de luna aceasta?

Eclipsa totală de soare de pe 14 decembrie

Luna va trece în fața Soarelui, formând o eclipsă totală de Soare în 14 decembrie. Aceasta este cea de a 13-a eclipsă totală din secolul al XXI-lea.

Din păcate, spectacolul va fi vizibil doar pentru oamenii din anumite regiuni din emisfera sudică.https://www.b1.ro/parteneri.php?p=2&section_id=198

Președintele Asociaţiei Astronomice „Sirius”, profesorul Ioan Adam, susține că eclipa totală de soare din 14 decembrie va fi vizibilă în sudul Africii, mare parte a Americii de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, precum și în zona Oceanului Indian.

O eclipsă totală de Soare apare atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mare decât cel al Soarelui, blocând toată lumina directă a Soarelui, transformând ziua în întuneric. Totalitatea apare pe o fâșie îngustă de-a lungul suprafeței Pământului, însoțită de o eclipsă parțțială de Soare, de o parte și de cealalta a acestei fâșii, într-o regiune mult mai largă, de câteva mii de kilometri. La 14 decembrie 2020, diametrul aparent al Lunii va fi mai mare, întrucât eclipsa va avea loc la doar 1,8 zile după perigeu. În momentul în care diametrul aparent al Lunii este mai mic decât diametrul aparent al Soarelui, se produce o eclipsă inelară de Soare. Această eclipsă de Soare va avea loc la un an lunar după eclipsa de Soare inelară din 26 decembrie 2019.

O eclipsă parțială va fi vizibilă în Brazilia, Paraguay, Uruguay, Peru și Ecuador, precum și în părți din Antarctica și părțile sud-vestice ale Africii.

Dispariţia Soarelui în plină zi, identificată cu cele mai teribile evenimente

În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele sau Luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. Dispariţia Soarelui în plină zi era identificată cu cele mai teribile evenimente, ca de exemplu moartea unui mare conducător, declanşarea sau întreruperea unui război, potrivit Agerpres.

În Grecia antică, cei ce îndrăzneau să spună că eclipsa se produce prin interpunerea Lunii sau a Pământului erau arşi de vii. Se credea că eclipsa se datora puterii unor formule magice.

Aztecii obișnuiau să postească de frică în timpul eclipsei, femeile se flagelau, iar fetele îşi luau sânge din braţ.

În India, se spunea că, la eclipsă, un demon îşi întinde ghearele negre peste aştri, vrând să-i smulgă.

La rândul lor, chinezii credeau, pe vremuri, că eclipsele sunt pricinuite de un geniu al răului, care acoperă Soarele cu mâna dreaptă şi Luna cu mâna stângă.

Lună plină pe 30 decembrie

Un alt fenomen astronomic va avea loc pe 30 decembrie. Mai precis, este vorba despre ultima lună plină a anului, cunoscută și sub numele de Luna Rece.

Fiind foarte aproape de solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Luna plină va fi înconjurată de cel mai întunecat cer al oricărei Luni pline din acest an.