Cozi imense de tiruri, lungi de câţiva kilometri, în vămile de la frontiera de vest a României

Cozile s-au format pe sensul de ieşire din ţară, în special în vămile Nădlac II şi Vărşand. Autorităţile spun că timpul de aşteptare este de 1,5-2,5 ore, şoferii se plâng că aşteaptă şi câte 5 ore. Poliţia de Frontieră spune că de vină este parte maghiară, care încetineşte totul din cauza lipsei de personal.

Două coloane imense de camioane, întinse pe câţiva kilometri,  s-au format, marţi, înainte de Punctele de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II (autostrada pan-europeană) şi Vărşand (DN 79A), şoferii aşteptând cu orele pentru efectuarea formalităţilor de intrare în Ungaria.

Potrivit aplicaţiei online a Poliţiei de Frontieră Române, care monitorizează timpii de aşteptare în punctele de trecere, în PTF Nădlac II se aşteaptă până la 150 de minute pentru efectuarea formalităţilor, iar la Vărşand se aşteaptă 90 de minute.

Şoferi prezenţi în coloană pe autostradă, spun însă că timpul de aşteptare a ajuns deja la circa 5 ore, cozile depăşind 5 kilometri. De altfel, pe reţelele de socializare este deja un adevărat val de proteste faţă de situaţia de la cele două vămi. Şoferii acuză proasta organizare şi, în unele cazuri, un exces de zel nejustificat la controlul vamal.

„La Nădlac II au fost deschise patru artere de control pentru traficul greu, pe sensul de ieşire din România, la Vărşand sunt deschise trei, iar la Nădlac I, unde se aşteaptă cel mai puţin, respectiv 30 de minute, este deschisă o arteră. Poliţia de Frontieră Română a alocat personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, dar numărul de artere care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti repartizaţi de partea ungară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Laura Bondar.

Aceasta a mai precizat că autorităţile de frontieră române au solicitat celor din Ungaria să aloce personal suplimentar, pentru a se forma echipe comune în vederea deschiderii mai multor artere de control. Trebui spus şi că tranzitarea frontierelor cu autoturisme, microbuze sau autocare se desfăşoară în condiţii normale.

Sursa:adevarul