De ce tot mai mulți șoferi aleg să ignore legea și trec pe roșu?

Semaforul nu este opțional. Învățăm încă dinainte de a urma cursurile unei școli de șoferi că trecem pe verde și oprim atunci când e roșu. Dar de ce tot mai mulți șoferi aleg să ignore legea și trec pe roșu?

Șoferii care trec pe roșu își pun viața în pericol, dar și pe a celorlalți participanți la trafic. De ce aleg totuși să pătrundă în intersecție când semaforul interzice acest lucru?

  1. Nu văd semaforul

Se întâmplă ca semaforul să fie amplasat într-o poziție care să nu le permită tuturor conducătorilor auto să-l observe din timp. Sunt de exemplu copaci sau chiar stâlpi de electricitate care maschează caseta cu cele trei culori, roșu, galben și verde.

  1. Se grăbesc

Se grăbesc atât de tare încât, pur și simplu, consideră că e pierdere de timp să aștepte culoarea verde a semaforului pentru a pătrunde în intersecție. O întârziere la serviciu, la o întâlnire sau chiar o cursă contra cronometru către un spital, pentru șoferul care nu a așteptat salvarea pot fi motivele celor care se grăbesc.

  1. Nu consideră necesar să aștepte, pentru că nu vine nicio mașină

Zeci de secunde pe loc, în timp ce nu vine nicio mașină și niciun pieton nu-și arată intenția de a traversa. E o situație enervantă pentru unii șoferi, care aleg, în cele din urmă, să treacă pe roșu. Este una dintre situațiile comune aflate la baza accidentelor pe timp de noapte.

  1. Sunt convinși că nu-i vede nimeni

Sunt conducători auto care trec pe roșu după verifică dacă în zona intersecției se află vreo mașină de poliție. Aceștia se tem doar ca nu cumva să ia o amendă sau să rămână fără permis și nu de riscul la care se expun, de fapt.

  1. Se bazează pe mașină

Mulți dintre cei care conduc mașini puternice sau foarte sigure sunt convinși că sunt intangibili. Accelerează suficient de rapid dacă vine o mașină dintr-o altă direcție pentru a evita un accident, consideră aceștia. Sau, dacă totuși are loc un impact, mașina îi va proteja.

Ce amendă iau șoferii care trec pe roșu?

Șoferii care trec pe roșu trebuie să fie conștienți de riscurile la care expun din punct de vedere al siguranței, dar și amenzile pe care le pot primi.

Potrivit Codului Rutier, cei care ignoră culoarea semaforului pot fi penalizați cu amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, adică 4-5 puncte amendă, echivalentul a 580 – 725 de lei. Mai mult, cei care trec pe roșu se aleg cu permisul suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.

Sursa:promotor