Tradiții la care țin românii în noaptea dintre ani
De ce peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion?
La doar câteva zile de la Crăciun, românii au aglomerat din nou piețele și supermarketurile, pentru că își fac ultimele provizii pentru masa de Revelion. De la pește, brânză și vin, până la sfeclă și țelină, coșurile și sacoșele se umplu rapid. La mare căutare pentru masa de Revelion sunt peștele, șampania, strugurii sau rodiile.
„Dacă Crăciunul e foarte restrictiv și există un meniu prescris, ca să zic așa, de la care nu prea te abați, pentru că nu toată lumea își poate asuma privirile acre ale soacrei sau ale prietenilor mai conservatori, Revelionul e un debușeu, ne lasă să facem ce vrem, e foarte permisiv și mai mult decât atât, pentru că este o sărbătoare mult mai recentă și laică, se pretează foarte bine să punem pe masă lucruri mai speciale”, spune Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.
Ce pun românii pe masă de Revelion
„Am făcut salată, piftie, sarmale, supă cu găluști și acum am venit să mai luăm ceva, că cu nebunia asta așa, am zis hai să mergem acum, că după Revelion o să fie prăpăd”, spune o femeie.
A fost coadă la galantarele de lactate. Clienții fac ultimele cumpărături pentru masa Revelion, iar din farfurii nu pot lipsi brânzeturile.
– Telemea, brânză de vacă, smântână, lapte. A mers foarte bine până acum, spune vânzătoarea.
– A mers bine? Deci vine lumea la piață…
– Vine. Ia, uitați-vă ce e aici. Ca de sărbători.
Mulți clienți au venit cu liste de cumpărături, pentru că știu exact meniul pentru masa de Revelion.
– Ce-o să aveți pe masă?
– O ciorbiță de burtă, niște sarmale și poate o salată de boeuf, că deja suntem plini, spune o clientă.
– Sarmale, friptură, cozonaci, prăjituri. De toate, spune o altă femeie.
– Sfeclă roșie, țelină, altceva nu, explică un bărbat de ce a venit în piață.
– Ce o să pregătiți de Revelion?
– Doamna soție se ocupă, spune el mucalit.
Semnificația peștelui și alte superstiții

De-a lungul timpului au apărut mai multe superstiții și obiceiuri legate de masa de Revelion.
De pe masa dintre ani nu trebuie să lipsească peștele, spune tradiția.
„La noi se păstrează tradiția, se mănâncă pește, se zice să fii mai ușor sau mai suplu. Eu, fiind și pescar, îmi păstrez din peștele pe care l-am prins pe parcursul anului”, mărturisește un bărbat.
La un magazin cu păstrăvi, comenzile au curs în ultimele zile. Un kilogram costă 27 de lei.
„Tot întreabă lumea și am încercat să ne aprovizionăm, sperăm să ajungă”, spune Maria Raduly, comerciant.
„Așa știm de la părinți, că în noaptea de Anul Nou, în ziua de Anul Nou trebuie să mănânci pește, să-ți fie mai bine”, explică o clientă.
„Încă o superstiție la noi, așa am moștenit eu de la părinții mei, este să ai un loz sau să joci la 6 din 49. Noi luăm câte un loz, îl răzuim și vedem dacă suntem norocoși sau nu”, spune un bărbat.
„Pește, 12 boabe de struguri și să ne îmbrăcăm cu ceva nou. Nu pui, că se zice că râcâie, se duce norocul”, detaliază o femeie alte câteva superstiții.
„Un pește ușurel și fructe, iar spre zi, sana sau iaurt”, dezvăluie un domn ce va mânca de Revelion.
„S-a creionat în ultimii zeci de ani un meniu de Revelion: ouă umplute, salată beuf. Avem pește, pentru că se spune că peștele înoată prin apă și așa am putea și noi înota printre probleme și necazuri, fără să ne atingă. Mai există curcan sau cel puțin în meniurile interbelice exista foarte mult curcan. Ce este obligatoriu este să ai tort și șampanie la miezul nopții și să porți ceva roșu și – mai nou – să ai bani asupra ta. Înainte, erau boabele de grâu, ca să te păzești de foamete în anul care vine”, detaliază Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.
De ce se bea șampanie de Revelion? Răspunsul vine de acum 1.500 de ani
Dacă v-ați întrebat de ce se bea șampanie de Revelion, aflată că răspunsul a fost dat în urmă cu 1500 de ani.

Regele Clovis a construit o biserică creștină în orașul Reims, regiunea Champagne. Timp de secole, au existat regi încoronați care au sărbătorit cu șampanie încoronarea lor. Până în acest moment, vinul spumant a fost doar o băutură obișnuită, până când faimosul călugăr Dom Perignon a reinventat gustul real al șampaniei și a făcut sticla să fie mai lucioasă.
Ludovic al XV-lea a prevăzut ca șampania să fie furnizată în sticle și toate celelalte vinuri în butoaie. Se credea că aceasta este o băutură foarte sănătoasă, potrivită în special pentru aristocrație.
Din acel moment, șampania a fost obligatorie în zilele de sărbători speciale.
Autoritățile au eliminat restricțiile de Revelion, astfel că petrecerea poate continua până dimineață.
De ce trebuie să deschizi larg ferestrele în noaptea dintre ani

Niciodată nu matura în ajun de Anul Nou pentru că vei alungă prosperitatea. De asemenea, nu trebuie să scoţi nimic din casă, nici măcar gunoiul, deoarece odată cu el arunci şi norocul. În plus, prin unele părţi se spune că cei care aruncă lucruri în ajun vor avea casă goală tot anul.
Dacă în ajun speli rufe, îţi va merge rău tot anul. De altfel, nu este bine să speli rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele. Nu folosi nici foarfecele pentru că îţi vei tăianorocul.
La miezul nopţii, deschide larg ferestrele şi uşile casei pentru a alunga ultimele rămăşiţe de ghinion şi energii negative din 2016, pentru a nu rămâne în casă şi în anul următor..
Dacă vrei să ai noroc, îmbracă-te în straie noi şi poartă ceva de culoare roşie. Pentru a atrage bunăstarea de partea ta şi a avea noroc la bani, nu uită să ai portofelul plin şi săţii bani în buzunare. Ai grijă, însă! Nu cheltui bani în ajun de Anul Nou şi nici în prima zi din an, deoarece vei duce lipsa de bani tot anul.
Tot legat de bani, superstiţia spune că nu trebuie să avem nici un fel de datorie când începe noul an, altfel, vom fi datori tot anul.
Sursa:digi24; realitatea
