Lolaia, locul spectaculos din Retezat 

Cascada Lolaia din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase din România și rămâne un loc accesibil în ciuda condițiilor meteo tot mai puțin prielnice drumețiilor în munți.Retezat, Nucșoara, Lolaia, Pietrele  Foto Daniel Guță (8) JPG

Cascada Lolaia. Foto: Daniel Guță

Primele zăpezi au „pudrat” vârfurile cele mai înalte ale Retezatului, însă la poalele lor, în Parcul Național Retezat, pădurile împodobesc munții în nuanțe de verde proaspăt. Odată cu apropierea iernii, temperaturile tot mai scăzute și vremea capricioasă din zona alpină a Retezatului fac ca numărul celor care se aventurează pe munte să scadă.

Cel mai popular traseu din Retezat și unul dintre cele mai accesibile rămâne drumul spre zona Pietrele, care urcă pe valea râului Nucșoara, trecând pe lângă spectaculoasa cascadă Lolaia.

Pârâul Pietrele, care o formează, culege izvoarele a patru mari foști ghețari: Stânișoara, Pietrele, Valea Rea și Galeșul.

„Apa lor, adunată în patul ros de piatră, taie un defileu terminat la circa 1.000 de metri altitudine, cu un prag de 15 metri peste care apa se rupe în două fâșii cu zgomot de tunet. Mai jos cu 200 – 300 de metri de cascadă, apa Pietrelor se unește cu apa Chiagul, descinsă tot din cascadă, dând astfel naștere râului Nucșoara”, informa geograful Nae Popescu, în volumul „Munții Retezat” (1973).

Retezat, Nucșoara, Lolaia, Pietrele  Foto Daniel Guță (48) JPG

Cascada legendară din Retezat

Legenda cascadei Lolaia spune că, demult, la sfârşitul unei veri, o frumoasă ciobăniţă cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucşoara.

Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriaşă şi înfricoşătoare s-a abătut asupra turmei şi, cu mare lăcomie, a mâncat oile. Pe loc, de frică, cosiţele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Cele două şuvoaie argintii şi înspumate ale Cascadei Lolaia amintesc de cosiţele ciobăniţei.

Turiștii pot ajunge cu mașina până în apropiere de Cascada Lolaia, pe traseul Hațeg – Ohaba de sub Piatră – Sălașu de Sus – Nucșoara, până în zona popasului Cârnic, o fostă cabană forestieră care marchează intrarea pe teritoriul Parcului Național Retezat.

De aici, un drum forestier, pe care accesul mașinilor este interzis, duce spre zona turistică Pietrele, aflată la circa o oră și jumătate de mers, de unde pornesc mai multe trasee spre lacurile glaciare și spre vârfurile Retezatului. Lolaia se află la circa 15 minute de Cârnic.

Pârâul care o formează, tăind văile adânci și împădurite ale Retezatului, oferă o priveliște aproape la fel de spectaculoasă. Stânci uriașe, șlefuite de apă îl împodobesc albia.

Retezat, Nucșoara, Lolaia, Pietrele  Foto Daniel Guță (24) jpg

Lucrările hidrografice au afectat râul sălbatic

Mai sus de Lolaia, lucrările hidrografice derulate în anii ´70 au afectat înfățișarea sălbatică a pârâului Pietrele (Nucșoara). O conductă metalică îl traversează, captând apele mai multor pâraie, pentru a le transporta, prin munți, spre Lacul de acumulare Gura Apelor.

Apeductul face parte din Aducţiunea subterană Râu Bărbat – Gura Apelor, de peste 30 de kilometri, care captează apele a 12 pârâuri: Lănciţ, Afluent Râu Bărbat, Râu Bărbat, Râu Alb, Paroşul Mic, Paroş, Pârâul lui Beguț, Obârşia Nucşoarei, Nucşoara, Ciurila, Afluent Râuşor și Râuşor.

În apropiere, un alt stăvilar și mai multe construcții de beton au fost realizate în albia râului pentru același proiect hidrografic din Retezat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *