ATENTIE ! Semnatura pentru a amenda soferii !

Amenda pentru lipsa rovinietei se plătește doar dacă procesul-verbal prin care se constată contravenţia poartă semnătura unui reprezentant al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. 

Șoferii care vor primi la domiciliu amenzi pentru că au circulat pe drumurile naţionale fără să aibă plătită rovinieta vor trebui să achite contravaloarea amenzii doar dacă procesul-verbal prin care se constată contravenţia poartă semnătura unui reprezentant al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Săptămâna trecută, a fost publicat în Monitorul Oficial decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la această chestiune, după ce mai multe instanţe de judecată au dat hotărâri diferite, din cauza legislaţiei neclare.

“În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor articolului 17 din Ordonanţa Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări (…), procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, prevăzute de articolul 8, alineatul 1, din Ordonanţa Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de trecere pe drumurile naţionale din România (…), încheiate potrivit articolului 9, alineatul 1, litera a), şi alineatele 2 şi 3 din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”, se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Până acum, şoferul era bun de plată şi dacă pe respectivul proces-verbal era doar o semnătură electronică.

În judeţul Neamţ se află două camere de supraveghere cu care pot fi identificaţi şoferii fără rovinietă. Ambele sunt amplasate pe DN 15, în localităţile Vaduri şi Călugăreni.Conducătorii auto pot fi prinşi pe picior greşit şi cu ajutorul unor camere video mobile. Aceste camere mobile pot fi întâlnite mai ales pe drumurile naţionale care nu au puncte fixe de control pentru roviniete. Conform legislaţiei în vigoare, amenda aplicată pentru lipsa rovinietei este cuprinsă între 250 şi 500 de lei, pentru autoturisme, fiind mai mare pentru autovehiculele de mare tonaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.