RAR Auto Pass  va fi obligatoriu la vânzarea unei mașini la mâna a doua

Șoferii din România vor fi obligați, de la 1 decembrie anul acesta, să obțină un nou document de la Registrul Auto Român dacă vor vrea să își vândă mașina. Iată cum se obține RAR Auto Pass.

Registrul Auto Român a decis să introducă un nou document, care va fi obligatoriu la vânzarea unei mașini la mâna a doua.

Este vorba de un certificat care garantează că informațiile prezentate de vânzător sunt reale.

Ce este RAR Auto Pass

Conform legislației, RAR Auto-Pass este un document ce va fi eliberat la vânzarea mașinii pentru a fi prezentat cumpărătorului.

Acest certificat va conține informații despre numărul de kilometri și despre istoricul de accidente.

Pentru toate mașinile second hand, acest document va fi obligatoriu la vânzarea vehiculului. Vânzătorul e obligat să-l obțină de la RAR și să-l înmâneze cumpărătorului. În perioada următoare vor fi corelate datele de la service-uri, asiguratori, stații ITP și reprezentanțe RAR din toată țara”, a declarat pentru ProMotor purtătorul de cuvânt al Registrului Auto Român, Roxana Dima.

Noul document, obligatoriu de la 1 decembrie 2024

Conform unui comunicat, citat de digi24.ro, noul document va fi obligatoriu începând cu 1 decembrie 2024.

Practic, din luna decembrie, niciun vehicul la mâna a doua nu va mai putea fi vândut fără a avea RAR Auto Pass.

La sfârșitul lunii mai, platforma digitală a RAR Auto Pass ar urma să fie finalizată. Aceasta va fi distribuită către toate reprezentanțele RAR din țară și către service-uri, staţii ITP. Dar, acces în aplicație vor primi și atelierele pentru inspecţii tahografe şi/sau limitatoare de viteză și producătorii de vehicule rutiere.

Registrul va fi constituit din informaţiile obţinute de către RAR în momentul în care face identificarea sau la verificarea ITP a mașinii.

Acest nou document este menit să descurajeze vânzarea mașinilor cu kilometri dați înapoi. Sau a vehiculelor cu probleme tehnice grave, care pot pune în pericol siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic.

Cum se obține RAR Auto Pass

Pentru a obține noul document, proprietarul mașinii trebuie să solicite eliberarea RAR Auto Pass la Registrul Auto Român.

Nu este nevoie să se prezinte cu vehiculul la RAR pentru a primi acest document, însă e obligatoriu ca mașina să fie înscrisă în circulație.

În prezent, costul estimat pentru eliberarea RAR Auto Pass este de 50 de lei.

Sursa:promotor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *